Фийон: Отдавна трябваше да кажем на турците, че не могат да влязат в ЕС

12:18, 13 мар 17 / Свят 25 182 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преговорите за присъединяването на Турция към ЕС са безперспективни и европейците отдавна трябваше да обяснят ясно това на турската страна, заяви кандидат президентът Франсоа Фийон. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

„Френското правителство трябваше ясно да заяви на турците, че те не могат да влязат в Евросъюза. Тази критика е приложима и към други европейски правителства. С тях (турците) трябва да се обсъждат други форми на сътрудничество. Но ние позволяваме да се развиват преговорите за влизането на Турция в ЕС, които продължават вече 30 години, и това според мен е още една причина за напрежението, което сега е налице в отношенията с Турция“, заяви по радио „Европа-1“ кандидат на дясноцентристката партия „Републиканци“ по радио „Европа-1“.

Франсоа Фийон направи това изявление по повод неделния митинг в град Мец с участието на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. На митинга се бяха събрали 1000 етнически турци. Проявата бе разрешена от френските власти на фона на дипломатическия конфликт между Турция и Нидерландия, което породи вълна от критика на френската опозиция. Според мнозина френски политици президентът Франсоа Митеран е нарушил европейската солидарност, разрешавайки митинга.

Самата проява бе по повод предстоящи в Турция референдум за президентската република, който ще даде на държавния глава Реджеп Ердоган неограничена по същество власт. Германия, Нидерландия и Австрия, в които има големи турски общности, не разрешиха подобни митинг с участието на турски политици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама