Кюрдите в Сирия се радват на покровителство от САЩ

11:46, 13 мар 17 / Свят 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Участието на кюрдите в операцията за освобождаването на град Рака от групировката "Ислямска държава" показва, че им е гарантирана подкрепа отвън при очертаване съдбата на Сирия.

Това пише руският вестник „Известия“, позовавайки на руски дипломатически източници, информира РИА-Новости, цитира БГНЕС.

Демократичните сили на Сирия, чиято основа са кюрдите, водят операция за освобождаването на Рака с подкрепата на западната антитерористична коалиция наело със САЩ.

„Претенциите на кюрдите относно Рака и разширяването на контролираните от тях територии извън границите на Кюрдистан свидетелства за външна влияние“, пише изданието.

„Кюрдите нямат военна необходимост да превземат Рака. Тях ги интересуват най-вече териториите в границите на Кюрдистан. Самият факт на придвижването им (към Рака – ред.) свидетелства, че им е гарантирана възможност да отстояват правата си в бъдещото устройство на Сирия“, твърди цитираният източник.

Според Алексей Климов от горната камара на руския парламент (Съветът на федерацията) подкрепата на кюрдите от страна на САЩ може да застраши целостността на Сирия.

„САЩ ефективно разиграват кюрдската карта. Вашингтон активно засилва там своите позиции. При това положение има опасност на дневен ред изскочи въпросът за разделянето на Сирия на няколко така наречени суверенни държави, защото залагането само на една етническа група крие негативни последици“, заяви сенаторът.

300-хилядният град Рака се намира в северна Сирия на 160 км източно от Алепо на брега на река Евфрат. Той бе завзет от ИД през 2013 година. През 2014 година правителствената армия на Сирия загуби контрол над цялата едноименна провинция.

Градът е смятан за сирийската „столица“ на „Ислямска държава“, докато иракската „столица“ е Мосул, срещу когото иракската армия провежда успешна операция за окончателното му освобождаване. ИД там владее половината от западната част на града, през който също минава река Ефврат. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама