Холандия издаде предупреждение за свои граждани в Турция

11:04, 13 мар 17 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Холандските власти издадоха ново предупреждение за пътуващите свои граждани в Турция на фона на разрастващия се дипломатически скандал между Амстердам и Анкара. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

„От 11 март 2017 г. има дипломатическо напрежение между Турция и Холандия. Бъдете нащрек на територията на цяла Турция и избягвайте събирания и оживени места“, се казва в съобщение от външното министерство.

Заради ескалиращата криза в отношенията между двете държави в края на миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган предупреди Холандия, че „ще си плати цената“ за това, че турски министри са били възпрепятствани да участват в събития с избиратели в страната.

От холандското министерство на външните работи съветват всички, на които им предстои пътуване до Турция, предварително да се регистрират във ведомството. „На територията на цялата страна има риск от терористични атаки“, се казва в предупреждението, наблягайки се основно на местата около границите със Сирия и Ирак.

В събота се състоя протест пред сградата на холандското посолство в Истанбул срещу забраната на холандското правителство турския министър на семейното планиране Фатма Бетул Саян Кая да посети мероприятие в Ротердам. По-късно тя беше принудена да напусне страната. В същото време властите не разрешиха и на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне на холандска територия.

Действията на Амстердам предизвикаха протести в Ротердам, където стотици хора излязоха по улиците, развявайки турски знамена. Демонстрацията беше разпръсната от полиция с кучета, коне и водни оръдия.

Конфликтът идва в навечерието на парламентарните избори в Холандия на 15 март, която вече е поляризирана заради дебата около имиграцията и интеграцията на чужденци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама