Йорданка Георгиева: Искам да съм полезна на хората и няма да спра да отстоявам позициите на региона

09:11, 13 мар 17 / Политика 25 1856 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Йорданка Георгиева е водач на листата за Търговище на Коалиция „АБВ-Движение 21” в парламентарните избори на 26 март. Работила е в частния сектор, а след това в Община Попово. В периода декевмри 2014 – май 2016 заемаше длъжността заместник-областен управител на област Търговище, а когато АБВ оттегли подкрепата си за тогавашното правителство, подаде оставката си. В момента работи като експерт „Европейски програми и проекти" в общинска администрация Попово. На 38 г., омъжена,  майка на две дъщери. 

1. Предизборната кампания вече се преполови. Какво успяхте да свършите до този момент и какво ви предстои в оставащите дни?

Успяхме да се организираме добре и да стартираме кампанията по един цивилизован и спокоен начин. Вече започнахме срещите с хората и ще продължим по същия начин. Прекият контакт с хората  изисква кураж да чуеш мнения и критики, а и е друга отговорността, когато се изправиш очи в очи срещу болката и проблемите на всеки човек. От срещите научавам много и за себе си, и  се старая да израствам личностно,  но често вечер не мога да заспя от емоциите, които съм натрупала през деня.

В оставащите дни сме подготвили и някои изненади, които надявам се ще са приятни за жителите на областта. Но най-важното е успеем да стигнем до хората и в разговорите с нас да разберат, че сме единствената алтернатива на статуквото, в което нашето поколение порасна.

 

2. Какво ви казват хората с които се срещате? Какви са техните най-наболели проблеми  и какво очакват от своите народни представители?

Ние се вълнуваме от доходите си. Това определя качеството ни на живот.  Младите ни приятели,  семействата с деца и нашите родители - пенсионери се интересуват каква политика предлагаме в тази посока. Регионът ни е от изоставащите и  бюджетите на семействата са на екзистенс минимума. Обясняваме на хората нашата гледна точка.  Смелите  обещания за рязко вдигане на заплати и пенсии са безпочвени и икономически необосновани. В АБВ и Д21 сме реалисти. Чудесно би било всички  да се събудим още утре с минимална заплата от 1500 лв., но и вие си давате ясна сметка, че това е невъзможно. Повишаването на доходите е постъпателен и  дългосрочен процес. Възнагражденията трябва да бъдат обвързани с производителността на труда и обществената полезност. Например по-високи възнаграждения за учители и лекари, които поемат ангажимент да работят в проблемни региони и поемането изцяло на транспортните им разходи. Като гражданин на България ми е обидно да виждам всяка сутрин и вечер учителки, които пътуват на автостоп до работните си места!

Радва ме, че ни питат за политиките, които предлагаме в сферата на образованието, а то заедно с науката и културата е един от основните приоритети в нашата платформа.

Крайно време е да заработи механизъм за санкции на недисциплинираните и незаинтересовани ученици. Училищните ръководства, обаче са принудени да не го прилагат, за да осигурят бюджетите си. Но това води до  формиране на  неблагоприятна среда за децата, които искат да се развиват и да вървят напред. Ние ще работим, за да спрем порочната практика парите да следват ученика.

3. Какво бихте направили за решаването на тези проблеми?

 


Доходите на хората в Търговище са пряко обвързани с цялостната държавна политика. А тя се прави от хора на ръководни постове.  Ако тези хора са  адекватни и мислещи, това означава, че и решенията им ще бъдат работещи. Регионът е в пълен икономически застой и безпътица.  Разчита се основно на европейски средства. Говорят, че не е така, че бурно се развиваме, но доходите на хората почти не помръдват, експлоатацията се увеличава, животът поскъпва. Всички усещаме това. Ние в АБВ, като лява формация сме доказали ефективността си в тази посока. Когато Ивайло Калфин беше министър имаше увеличение на минималната работна заплата и пенсиите. Има още какво да се направи. Обещаваме 700 лв. И това не са празни приказки, а съвсем реален и икономически обоснован разчет. Ние казваме точно откъде и как ще дойдат парите.

Икономиката на България е като на страна от третия свят и за да се измъкнем от това положение, трябва да се отбележат няколко икономически сектора с висока добавена стойност и силен експортен потенциал, които ще бъдат източници на растеж в следващите години. Добре трябва да се планира ресурсното им обезпечаване във финансово, кадрово, енергийно отношение и т.н. Вниманието трябва да бъде насочено към високотехнологичните и наукоемки отрасли.

Отделно от това,  сегашната данъчната система допълнително намалява доходите ни.  Ние смятаме, че е необходима цялостна данъчна реформа, насочена към умерено прогресивна скала за физически лица и семейно подоходно облагане. За бизнеса - запазване на плоската корпоративна данъчна ставка, нулев данък за реинвестираната печалба в дълготрайни производствени активи и т.н.

Това са разумни мерки и мисля, че хората ни разбират. Най-важното разбират, че това е пътя към едно по-добро финансово състояние за всички ни. 

4. Обикновено по време на парламентарни избори партиите представят доста нашироко национални приоритети в своите програми. Местните хора, които ще гласуват за народни представители обаче очакват, че те ще бъдат ангажирани не само с държавните дела, но и с регионалната политика. Можете ли да отговорите на тези очаквания?

Ако въпросът е дали бих се ангажирала  с решаването на местни конкретни проблеми, отговорът ми е: Категорично да! Работният ми път до сега премина през общинска и областна администрация. Многократно съм била свидетел, а и пряк участник в процеса, как  местната власт, в лицето на кметовете и общинските съвети,  не просто не са получавали подкрепа, а и дори умишлено им е  пречено. И  то в резултат на някакво безумно делене на „наши” и „ваши”!  Все едно не сме всички граждани на България.

 

Веднага започвам с примерите – многото спрени проекти в Попово, включително за реконструкция на четвъртокласната пътна мрежа и втория етап на водния цикъл, водоснабдяването в Омуртаг, субсидирането на доставките на хляб и хранителни продукти от първа необходимост в малките села, субсидирането на транспортното обслужване  и т.н. и т.н. ....


5. Няколко пъти чухме от Вас остри критики към политическите Ви опоненти, които поставиха начело на листите си доста гръмки имена, които обаче не са от тук. Какви според Вас са причините за така наречените "парашутисти"?

Няма  да спра с критиките в тази посока. Не мисля, че партиите трябва да постъпват по този начин със симпатизантите си в областта. Не е честно спрямо тях. Политическите сили са длъжни да издигат кандидати, които да са свързани с регионите!  Подобно поведение издава и друга слабост. Доказва, че не се подготвят лидери по места, които могат да бъдат достойни представители на регионите си. И може би, хвърля светлина върху опитите да централизират властта в максимална степен. Същевременно да игнорират региони като Търговище. Каква по-голяма подигравка от това! „Ние ви пускаме някой, който на нас ни харесва, пък вие го избирайте”. 

Изборите се подчиняват и на някаква обща партийна инерция. Гласува се за партия и по-малко за кандидатите като личности. Според мен избирателите някак се подчиняват на внушението, че не носят отговорност за вота си и го обличат в общопартиен без да видят, че реалната личност едва ли ще ги представлява. Кандидатът може да е  с голям капацитет, но да е верен само на партията си, а не на избирателя. Струва ми се, че сме се нагледали прекалено много на това и мисля, че дошъл моментът, когато всички заедно трябва да сложим край! Ние в АБВ – Движение 21 искаме да припомним на гражданите да се вгледат добре в хората, наредени по листите. Да преценят сами струва ли си да подкрепят „спуснатият” им кандидат или да постъпят разумно и да изберат този, който реално би бил техен представител.


6. В това отношение каква е разликата между коалиция "АБВ - Движение 21" и останалите политически формации?

АБВ е партия,  която инвестира в местните си кадри  и това е пътят за развитието на региона ни.  Заедно с моите колеги,  позиционирахме АБВ в областта и създадохме структурите в региона. Политиката не е индивидуално начинание! Всички сме отбор и успеха на един зависи от общите усилия на всички. И сега с  радост отбелязвам, че в АБВ –област Търговище сме една чудесна, дори хомогенна формация. При нас няма скандали и разцепления, няма драми. Има единомислие, приятелство и поглед в една и съща посока. Сработихме се чудесно и с колегите от „Движение 21” .  Това може би най-ярко ни откроява от всички останали: Екипът!

Що се отнася за партиите в левия спектър за мен е истински учудващо неистовото желание на БСП да бъде единствена в лявото пространство. Наскоро си говорихме в щаба и не можем да проумеем, защо БСП трябва така яростно да се нахвърля и да се мъчи да задуши всяка формация, която е извън нея, вместо да се насочи към основните си опоненти. Така общо взето помагат на десните и патриотичните сили, защото отблъсват избирателите от лявото с всички скандали и нежелание за общ диалог. Те не могат да разберат една проста истина, че голяма част от хората, които ни подкрепят никога не са гласували за БСП, но споделят левите възгледи, които ние изповядваме. Ние в АБВ-Движение 21 искаме единство, а не разцепление.    

7. Каква е мотивацията на един млад човек да влезе в политиката?

Вече споделих и дадох конкретни примери от работата в общинска и областна администрация. Търсили са ме и много хора с различни проблеми, но общото при тях беше, че се опитваха да преборят т. нар. „държавна машина”, каквото и да значи това.  Все едно държавата се чуди какво да прави с гражданите си и се крие зад двойни врати, секретарки и сърдити чиновници.

Това ме мотивира. Аз съм от съвсем обикновено семейство и във всеки етап от живота ми се е налагало да полагам неистови усилия за да постигна нещо.

Ръководството на АБВ повярва в мен, а това ми даде допълнителна мотивация.  С оттеглянето на президента Георги Първанов от оперативната политика  и поемането на председателството от  Константин Проданов, ние в АБВ първи и по категоричен начин показахме, как трябва да се даде път на хората от нашето поколение. 

Иначе искам просто да бъда полезна на хората и ако успея - да помогна за един малко по-добър живот. Нямам претенции да върша чудеса. Но със сигурност няма да спра да отстоявам позициите на хората от областта.

 


8. Когато дойде, за да подкрепи Вас и колегите Ви в листата, Георги Първанов определи тази предизборна кампания като пазар с много сергии, на който се обещава всичко за всички. Не мислите ли, че хората вече не вярват на хубави думи? 

Категорично и дори мисля, че това отношение е обидно. Засилени с висока скорост към жълтите павета продават обещания на килограм. Включително и тук, в Търговище.

Ние сме последователни в политиките си. Доказахме и, че държим на обещанията си. Не сме жадни за власт и го показахме, когато оттеглихме подкрепата си към правителството през май миналата година. Даваме път на можещите и кадърни хора. Не се тресем от скандали и искаме да внесем спокойствие в обществото. Така че коалицията АБВ-Движение 21 е реалната алтернатива, доказала своята ефективност и мисля, че левите мислещи хора ще го оценят.

9. Кои според вас са най-големите изречени лъжи от опонентите Ви?

Лъжите са прийом на слабите хора, на безволевите и неспособните. За себе си съм чувала много неща, но досега, никой не си е позволил да заяви нещо публично по мой адрес. Не ми се влиза в диалог с опонентите ми по този начин. Просто искам да призова да няма агресия и лъжи. Да се уважаваме и да спорим с аргументи. 

10. Кои са приоритетите на "АБВ - Движение 21"?

Преди малко споменах някои от основните приоритети, но сега бих искала да разширя темата. Това, което отличава платформата на АБВ – Движение 21 от тези на всички останали партии е, че ние настояваме за активната роля на държавата в икономиката. Държавата трябва да участва като инвеститор в големи проекти. Големите предприятия създават работа за малките и средните предприятия. Трябва да присъства и активно в сектори, които се свързват с т. нар. естествени монополи и инфра­струк­тура като железници, пътища, телекомуникации, стра­те­гически стоки и услуги, природни ресурси и енергетика, здравеопазване. Тази философия изцяло съответства на това, което правят западноевропейските държави, които много обичаме да даваме за пример. В Германия държавата има  100% от железниците, 13 % от Фолксваген. Друг пример: във Франция – 100 % от пощите и електрическата компания. В Швеция държавата притежава аптеките, мините, пътните строежи и т.н. Така че държавата трябва да се върне в икономиката.
Друг основен приоритет е съдебната реформа. Колегите от “Движение 21” имат много сериозна концепция и предложения, свързани особено с прокуратурата. Искам да подчертая, че АБВ участваше много активно в работата на Народното събрание по съдебната реформа. Не е необходимо да се спираме на конкретни предложения, които сме правили в хода на обсъжданията, но може да се подчертае една наша особена заслуга.
Още в самото начало АБВ предложи да бъде създаден Съвет по съдебната реформа към Народното събрание, в който да изпратят свои представители и трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, като в него участват и представители на научните среди, експерти и специалисти по въпросите на съдебната власт.

11. Какво значи да сте модерните леви?
Означава, че ние предлагаме иновативни и прогресивни подходи за преодоляване на предизвикателствата, които пречат на развитието на страната, съобразени с лявото мислене. Ние сме тези, които задават тенденциите в политиката, а след това някои се опитват да ни повтарят, безуспешно разбира се. Понеже обичам да давам примери и тук ще дам един. Преди време президентът Първанов поиска отварянето на икономическите досиета – да се види кой как е приватизирал и се е облагодетелствал по време на прехода. Тогава отхвърлиха тезата му, а сега си я приписват като своя.   

12. Какво може да даде Коалиция "АБВ - Движение21" на България?
Може да се пребори с духовната нищета. Виждате, че навсякъде избухват скандали. Излизаме от един и веднага влизаме в друг. Заедно с това нараства и  агресията – в училищата, на улицата, на пътя, на стадионите и т.н. Всеки ден чуваме един непристоен, вулгарен, циничен и просташки език, използван от медии, политици, звучащ дори от трибуната на НС. Ние от „АБВ и Движение 21” сме различни. Бягаме от скандалите и страним от простащината. Това се вижда. Можем и знаем как да върнем компетентността и грамотността.

13.  Какви са прогнозите Ви за резултатите от изборите? Ще има ли скоро ново правителство и какво ще е то?
Не смея да се ангажирам с прогнози, но съм убедена, че за Коалиция „АБВ-Движение 21” резултатите ще са много по-различни от това, което ни предвиждат социолозите.  Вече се появиха проучвания, които ни вещаят влизане в парламента и то с повече от процент над бариерата.  Надявам се искрено да направим разумен избор. А разумът  е в  алтернативата на двуполюсния модел и номер 8 в бюлетината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама