Преброиха черните дупки в Млечния път

07:27, 13 мар 17 / Любопитно 25 189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Калифорнийския университет в Ървин, САЩ, обявиха броя на черните дупки в нашата галактика – Млечния път. За изследването съобщава лента.ру.

Оценката е за няколко милиона черни дупки, които са около 30 пъти по-тежки от Слънцето. Това информира БГНЕС.

Изводите си авторите на изследването правят чрез наблюдение на съотношението между масата на Млечния път и звездната металичност (съдържанието на елементи, по-тежки от хелия)

Колкото по-висока е температурата на топене на някой елемент на Земята, толкова повече е концентрацията на този елемент в състава на звездата и изхождайки от тези данни, астрономите употребяват специалното понятие „металичност на звездите“ или измененията, които говорят за степента на поглъщане на обособени небесни тела.

Учените отбелязват, че колкото по-малка е галактиката, толкова по-голям е делът на черните дупки, които са по-тежки от Слънцето 50 пъти. От друга страна делът на черните дупки, които са по-тежки от светилото 10 пъти, е по-голям в големите звездни системи.

Около един процент от черните дупки са двойни системи. Именно те, отбелязват авторите, представляват интерес за гравитационно-вълновата обсерватория LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) в щата Луизиана, която наблюдава за първи път на 14 септември 2015 година смущения във времепространството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама