Китай увеличава състава на морската пехота

06:00, 13 мар 17 / Свят 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай планира да увеличи състава на служещите в морската пехота от 20 хиляди до 100 хиляди души, съобщи РИА-Новости. Целта е защита на жизненоважните морски комуникации и увеличаващите се интереси извън страната, съобщава вестник South China Morning Post. Изданието се позовава на военни източници и експерти.

Част от контингента ще бъде настанена в китайските пристанища в Джибути на Африканския рог и в Гвадар – в югозападната част на Пакистан.

Според военните източници на изданието, две бригади от действащата армия са прехвърлени към състава на морската пехота, като са увеличили 20-хилядния състав почти двойно.

„Числеността на морската пехота на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) ще бъде увеличена до 100 хиляди души и ще се състои от шест бригади”, казал източникът на изданието. Според него ще се увеличат и военнослужещите във военноморските сили – с 15% (сега 235 хиляди души).

Според военния експерт Ли Цзе, морската пехота досега е оперирала традиционно в крайморските райони на Китай, тъй като ролята ѝ е била ограничена от сравнително неголемия брой военнослужещи.

„Освен главната ѝ мисия – при възможен въоръжен конфликт с Тайван - морската отбрана в Източнокитайско и Южнокитайско море – може да се прогнозира, че морската мисия на НОАК ще се разпростре зад граница, в това число се отнася и за защитата на интересите на сигурността на Китай на Корейския полуостров и жизненоважните морски комуникации на страната, предполага експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама