Видео може да разпали нови протести в САЩ

04:49, 13 мар 17 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американските телевизионни канали показаха в неделя видеозапис, който хвърля светлина върху събитията, предизвикали протести и погроми в САЩ през 2014 година след убийството на чернокож от полицията. Това съобщи ТАСС.

Става въпрос за запис от времето, предшестващо убийството на младия чернокож Майкъл Браун от полицията в град Фъргюсън, щата Мисури. То предизвика многохилядни протести, които продължиха няколко месеца и неведнъж преминаваха в безредици.

Записът е разпространен от американския режисьор Джейсън Полак, който засне по-рано документален филм за смъртта на Браун. Според журналисти от американските медии, сред които „Ню Йорк таймс” и Си Ен Ен, на записа, направен он камерите за наблюдение в магазина, се вижда как Браун предава на един от продавачите малък пакет с марихуана и получава срещу това стек цигари. След това чернокожият оставя цигарите в магазина и излиза.

Както подчертават местните медии, записът, чиято истинност засега не е потвърдена официално, има голямо значение, защото поставя под съмнение заявлението на полицията, направено скоро след като Браун е застрелян от белия полицай Дарън Уилсън. Тогава силите на реда публикуваха само един фрагмент от запис на камера за наблюдение в същия магазин, от който се вижда как младият чернокож мъж изнася стека с цигари и отблъсква един от служителите в магазина. Записът бе представен като доказателство, че Браун е извършил кражба в магазина. Сега се изяснява, че „откраднатите” цигари, по всяка вероятност, са негови, макар и получени в резултат на незаконна замяна.

Убийството на Браун Уилсън привлече огромно внимание на обществото и медиите. Една от причините за това бе, че ,според очевидци, полицаят е стрелял, когато Уилсън е бил с вдигнати ръце. Полицаят така и не бе обвинен. Тогава Министерството на правосъдието на САЩ подложи на сериозна критика властите във Фергюсън. Установено бе, че полицията на града се е отнасяла с предубеждение към тъмнокожото население и системно е нарушавала правата му. В резултат на това бяха отстранени от постовете си много официални лица.

В продължение на много месеци след убийството на Браун, както във Фъргюсън, така и в много други американски градове редовно се провеждаха протестни акции срещу расовата дискриминация и прекалената твърдост в действията на полицията. Многохилядни демонстрации нерядко преливаха в безредици, имаше случаи на мародерство, използване на бутилки със запалителна течност от демонстранти, употреба на огнестрелно оръжие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама