Община Кубрат провежда обществено обсъждане за безлихвен заем

11:40, 20 авг 18 25 1705 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Oбщина Кубрат търси oдобрение за безлихвен заем, сметките на общината са запoрирани. Местната управа кани жителите на общината, представителите на бизнеса, неправителствените организации и цялата общественост на публично обсъждане на проект за поемане на общински дълг под формата на безлихвен заем за сметка на централния бюджет от Министерството на финансите. Обсъждането ще се състои днес - 20 август, от 14:00 ч. в Ритуалната зала на читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат, съобщи БНР. 

Максималният размер на безлихвения дълг ще е 1.4 млн. лева. До тази стъпка местната администрация е стигнала след временни касови разриви по бюджета на oбщината, дължащи се на изпълнителни листи oт съдебни решения на Окръжния съд -Разград и решенията по две арбитражни дела от 2016 и 2017 година. 

Общината беше осъдена да плати 1.218 млн. лева с решение на Арбитражния съд във Варна. Делата, по които е дължима сумата, бяха заведени от дружеството „Еко-2015“. След неиздължаване на посочените суми обаче бе наложен запор върху всички банкови сметки на общината, дружествените ѝ дялове в „Кубратска гора“ ЕООД, моторни превозни средства. Наложена е възбрана върху недвижими имоти. 

От местната управа в лудогорския град казаха, че към настоящия момент наложените запори възпрепятстват нормалното функциониране на общината, изпълнението на дейностите по чистота, озеленяване, предоставяне на социалната услуга „Домашен социален патронаж“, нормалното функциониране на детските градини и детската ясла на територията на общината. Възпрепятствано е и изплащането на заплатите на работниците и служителите, заети в местните дейности. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама