Хотелиери искат по-дълги визи за чуждите сезонни работници

12:00, 19 авг 18 25 3025 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дългогодишният проблем с кадрите в туризма тази година придобива драматични измерения. След като хотелиерите масово се отказаха да търсят сезонни работници на българския трудов пазар, сега се наблюдава и отлив от спасителната работна ръка от Украйна и Молдова. 

Така е защото се отвори пазарът за украинците в Централна Европа, отвори се Турция с разрешението за пет месеца работа, обяснява Стойка Терзиева, мениджър на хотел в Слънчев бряг, пред БНР. 

Тя очертава като друг проблем това, че персоналът от тези страни е много ниско квалифициран: „Деца, които нямат никакъв трудов опит и трудови навици, а най-вече са дошли тук, за да отидат на плаж“. 

Терзиева допълва, че у нас издаваните работни визи са за 90 дни. Хотелиерите настояват да се разрешава първоначална работна виза за пет месеца, защото остават без работници, когато след изтичането на визата чуждите граждани трябва да се върнат в родината си за 14-дневен престой.

Сезонът тази година не е лек, признава още Стойка Терзиева: „Нормално е да има отлив на туристи във връзка с това, че се отвориха дестинациите в Африка (Египет, Мароко, Тунис). Отвориха се не само за руския пазар и за Централна Европа, но и за германския пазар, който беше основно пренасочен към България. В Турция германските туроператори увеличиха броя на полетите и това повлия в някаква степен и на нас. Руският пазар определено е с минус.“ 

Туристическият бранш отчита обаче като плюс многото нови нискотарифни полети до летище Бургас. „Може би по-големият проблем в момента не са цените, а качеството на предлаганите продукти. Човешкият фактор в туризма е много голям и когато той липсва, качеството страда“, отбелязва Деница Бахарова, маркетинг мениджър на клуб-хотел. Тя не смята, че цените у нас не са конкурентоспособни на гръцките например.

"Още след ранните записвания, през февруари, имаше индикации, че сезонът ще е доста труден и колеблив", допълва Бахарова. По думите ѝ, връща се интересът на българските туристи към Слънчев бряг. И още – много българи, трайно установили се да живеят в чужбина, предпочитат да дойдат на почивка в България.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама