Перфидно, другари, перфидно

БГНЕС

Елха.

Това е най-важната тема от последните дни.

Елха.

Не изборът на нов изтребител за вековната българска авиация, не законът за отнемане на имуществото, не изтеглянето на САЩ от Сирия, а елха.

Става дума за елхата подарена от Москва на София и поставена пред църквата „Света Неделя“ в самото сърце на нашата столица.

Още със самото си поставяне елхата предизвика полемика с няколко основни точки:

1. Звездите върху елхата бяха оприличени на петолъчки, което е спорно и изисква определена доза фанатизъм за да го определиш веднага като провокация

2. Беше поставена близо до църквата, която има лоша история с руските интереси на българска територия – а именно атентата на 16 април 1925, когато с изпълнители от БКП и финансиране и консултиране от СССР са убити 134 души от елита на България. Лош вкус е поставянето на подобно място

3. Подаръкът идва в момент, в който отношенията между Русия и цивилизования свят са обтегнати, поради задържането на украинските моряци.

Последното беше и един от поводите (освен, че е…ами руска) за неголям протест пред самата елха преди няколко дни.

Макар всички от горните аргументи да са верни, протестирането срещу елха подарък не е признак на особена заетост или въобще усещане за важните теми.

Всичко щеше да се размине, като поредния малоброен „флашмоб“, „хепънинг“, „арт перформанс“. „ивент“ и т.н. ако руското посолство не си беше изпуснало нервите, като нарече няколкото протестиращи „олигофрени“ и „дебили“.

Забавните оправдания са в това, че уж само се цитирало мнение от пресата. Разбира се – не коя да е преса, а точно от Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане“. Ако не друго, поне се потвърди публичната тайна, че той говори с гласа на руското посолство и vice versa.

Не правете грешката да помислите, че това изпускане има нещо общо с проклетата елха. Има общо с много други неща, но не и с този малоброен протест.

Има общо с енергийните амбиции за контрол на Русия, които май няма да продължат, нито с Турски поток (за добро или лошо), нито с продължаване на руската инвестиция в Белене (ако въобще се продължи по някакъв начин).

Има общо и с това, че скоро ще се освободим поне частично от зависимостта на авиацията от Русия.

Има общо и с пробива по отношение на Македония и Западните Балкани, които са поели към НАТО и ЕС – с наша помощ, колкото и нескромно да звучи.

А това дали протестиращите срещу….елха са „олигофрени“ или в добро психическо здраве, е въпрос, който ще решим вътре в страната. Не, на който ще дават определение от което и да е посолство.

Защото все пак става дума за български граждани, каквито и да са те. А ако предпочитате позицията на чуждо посолство пред това да защитите тях, има само едно-единствено определение:

Родоотстъпници.