Паметен знак край град Елена ще напомня за подвига на последните четници на Хаджи Димитър

12:30, 15 авг 18 25 926 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Каменна чешма с паметна плоча беше открита край близкото до град Елена сливенско село Божевци. Паметният знак е направен по повод 150 години от героичния подвиг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 13 август 1868 г. в местността Кървавата нива край Божевци се сражават последните четници на двамата войводи. 
 

В знак на преклонение пред саможертвата им признателни потомци изградиха паметния знак с подкрепата на общините Сливен и Елена. Родолюбивото дело е сторено с дарения и доброволен труд на хора и организации от двата града и от Божевци, на които кметът на селото Христо Стефанов благодари при откриването. Събитието уважиха зам.-кметът на Сливен Пепа Чиликова и общинското ръководство на Елена, чийто кмет инж. Дилян Млъзев също поздрави присъстващите. Той подчерта, че тази патриотична инициатива е резултат от добрите взаимоотношения и връзките между хора от Елена и Божевци, което навремето административно и било в Еленска околия, а до днес си остана в Еленска духовна околия. Архиерейският й наместник Валентин Георгиев отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите и освети паметния знак, открит от зам.-кметът на Сливен и кметът на Божевци.

Директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков разказа за подвига и пътя на четниците. Групата от 14 души от четата начело с Димитър Заралията, на път за връх „Бузлуджа“, се загубват от основното й ядро. След неуспешни опити да се съединят с нея, поемат към старото хайдушко сборище „Агликина поляна“ в Сливенския балкан, където съгласно плана за действие е трябвало да се създаде Привременно правителство за освобождението на България. Групата е озадачена, че не намира никого на определеното място, без да подозира за истинската съдба на Хаджи Димитър и неговите другари. Изчакват 4-5 дни като постоянно водят битки с преследващия ги враг. След като пада убит и водачът им, оцелелите решават да тръгнат по билото на Балкана за Сърбия, но се объркват през нощта и осъмват в местността край Божевци. Скриват се от дъжда във воденицата, но скоро са открити от многобройната потеря, която претърсва околностите. В кратката схватка падат убити двама четника, останалите се предават. Четирима от тях са обесени, другите са заточени, сред тях и синът на баба Тонка Ангел Обретенов.
 

За да напомня за тези събития, назад във времето е поставена паметна плоча, но вандали я разбиват. Идеята за новия паметен знак с форма на морена е на кмета на Божевци и еленчанина Стоян Стоянов, който е основният дарител. Делото има и сантиментална стойност за семейството му. Прадядото на неговата съпруга Пепа – Петко Хараламов купува след Освобождението голям чифлик в това землище, където до национализацията развива голяма стопанска дейност и създава поминък за местните хора. Другият му внук – проф. Панайот Панайотов пък е инициатор и дарител за изграждането на параклис в Божевци, където дотогава не е имало православен храм. 
 

Новата паметна плоча с имената на четниците също е направена безвъзмездно - от еленския каменоделец Зафир Зафиров, а старата е поставена на мястото на воденицата, където са заловени народните поборници. Водата за чешмата е докарана от близо половин километър разстояние, с помощ се включиха и от фирмата на Петко Лазаров от Елена, която извърши строителните работи. Беседката край паметния знак е дарение от община Сливен, а указателните табели по новата туристическа пътека – от община Елена. Пътеката, която носи името „По стъпките на последните четници на Хаджи Димитър“ е маркирана доброволно от Туристическото дружество в Елена. Началото й води от старо хайдушко сборище до хижа „Буковец“ в Еленския балкан. Минава през хижа „Чумерна“, резервата „Бяла крава“ и стига до местността Козни дол, където е издигнат паметният знак. Идеята е маршрутът да продължи през Сайганица, Кипиловската крепост до град Котел. Красивата природа, съчетана с богатата история по тези места, тепърва ще привличат за отдих и туризъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама