Археолози отново търсят тайните на крепостта Трапезица във Велико Търново

18:10, 14 авг 18 25 1612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три археологически екипа започват до края на август разкопки на крепостта "Трапезица" във Велико Търново. От Министерството на културата са отпуснали 38 000 лв. за редовните проучвания на два обекта на историческия хълм. Със средства, осигурени от общината в старопрестолния град, се подновяват и замразените в последните години разкопки на югоизточния сектор, където бе открит голям феодален комплекс.

Проф. Константин Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт с музей към БАН ще продължи да разкрива автентичната архитектура в участъка, разположен непосредствено до новоизградената със средства от Азербайджан Западна крепостна стена на Трапезица, за да може реставрацията на защитното съоръжение да продължи. Тотев ще проучва и некропола на църква № 20, където досега са разкрити около 100 погребения.

Доц. д-р Деян Рабовянов ще копае в южния сектор на болярската цитадела. Той ще продължи да разкрива тайните на църква № 22, която беше открита през миналата година. Храмът се отличава с уникални находки, които вече са предадени в търновския музей - великолепна икона, кръстове и обкови, свързани с освещаването му и реликварийни дарове.

Доц. д-р Мирко Робов ще работи в югоизточния сектор. В този участък на крепостта археологът разкри голям феодален комплекс. Излезе и епископски жезъл. "Разкопките бяха прекъснати абсолютно необосновано преди 4 години, но с подновяването им ще се внесе яснота дали това е манастирски комплекс или епископска резиденция", обясни проф.Константин Тотев. До него от юг доц.Робов се натъкна и на голяма църква с пореден номер 21. Тя е със сложен план и колони в конструкцията, но на този етап е разкрита само частично.

И трите обекта са част от дългосрочната програма за проучване на Националния археологически институт с музей при БАН и са съгласувани с проекта за социализиране и експониране на Трапезица на арх. Пламен Цанев. Дъждовното лято промени тази година графика на проучвателите, но с осигурените средства те ще работят по пътя на туристите около месец, предаде ''24 часа''.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама