Водата от обществените чешми в Горна Оряховица е негодна за пиене

14:40, 09 авг 18 25 940 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водата от обществените чешми в Горна Оряховица е бактериално заразена и негодна за пиене, показаха последните проверки на Регионалната здравна инспекция. С лошо качество е водата и от единствената чешма във великотърновското село Габровци.

Трите обществени чешми в железничарския град са заразени с бактерии, предизвикващи стомашно-чревни заболявания. Поставени са предупредителни табели, че водата е лоша за пиене, предаде БНР.

„Каптажите на тези чешми са плитки и често в тях попадат битово-фекални води. Ако общината не провежда обеззаразяване, проблемите ще продължат“, обясниха от отдел „Държавен здравен контрол“ в хигиенната инспекция.

Бактериално заразена е единствената чешма в село Габровци в Прохода на републиката. Селото е без централно водоснабдяване и хората разчитат на тази чешма или на кладенците в имотите си.

Предупредителни табели, че водата е лоша за пиене, са поставени и на чешмите на туристическата улица „Гурко“ във Велико Търново.

За последния месец са регистрирани 48 случая на стомашно-чревни заболявания в региона. Няма доказана връзка с качествата на питейната вода, посочиха от Здравната инспекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама