Великотърновският университет разкрива свой филиал в Македония

13:40, 07 авг 18 25 1434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разширява се сътрудничеството между Великотърновския университет и Международния славянски университет в Македония. На 7 август в присъствието на ректора на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов и на президента на Международния славянски университет д-р Йордан Гьорчев бяха подписани две допълнителни споразумения към договора за сътрудничество от 2016 г. Едното споразумение предвижда съвместно обучение по единни учебни планове на студенти, специализанти и докторанти в съответствие със законодателството на двете страни, а с другото споразумение Международният славянски университет предоставя своята материална и учебна база в гр. Свети Николе и гр. Битоля за нуждите на Великотърновския университет, който е разработил проект за основаване на свой филиал на територията на Република Македония.

Като начало Великотърновският университет кандидатства пред правителството на Македония за акредитация с три задочни магистърски програми – англицистика, регионално развитие и приложни компютърни науки.

Същият проект ще бъде внесен за одобрение и в българското министерство на образованието и науката. Едва след двустранното одобрение на проекта може да стартира набирането на кандидати и самото обучение. Очаква се, че интерес към програмите ще проявят не само македонски граждани, но и граждани на други балкански страни.

Ако проектът се реализира, Великотърновският университет ще бъде първият български университет, който ще основе свое легитимно звено в чужбина. В случая не е без значение и фактът, че звеното ще се открие именно в Македония, една страна, с която отношенията в последната година значително се задълбочават и подобряват. Двата университета имат желание да внесат своя дял за подобряване на българско-македонските добросъседски отношения и на отношенията с останалите балкански страни.

Разработката и реализацията на проекта е конкретна стъпка и в подкрепа на усилията на българското правителство за европейската интеграция на Западните Балкани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама