Търновци пропищяха от тигрови комари

15:45, 06 авг 18 25 1570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великотърновци пропищяха от наличието на тигрови комари и бълхи в целия град. Жителите сигнализират, че забелязват тигрови комари от две години насам, но тази година броят им се е увеличил значително и споделят, че най-вероятната причина е, че не е пръскано срещу насекоми достатъчно пъти през годината.

Някои от тях се заканиха, че ще подадат сигнали в РЗИ-Велико Търново, за да може институцията да им съдейства и да намери решение на проблема. 

"Пълно е, където и да ида из града. На ден убивам поне по 5-6 комарчета, точно от тигровите. Покрай Нова Болница има много - явно заради зелените площи и е ужас..",  "Аз също съм хапана от този вид комари! Пълно е с тях и през деня, и през нощта. Лошото е,че не помагат и спрейовете за комари", "Тигровият комар, трябва да е ухапал болен, за да носи зараза. Като се има предвид , че този вид комари не се отдалечава много от мястото на излюпване (до 200 метра), значи, че няма опасност от зараза, освен ако няма болни от тези болести във Велико Търново. Неприятното е, че хапят и през деня...", са част от коментарите в социалните мрежи.

Има и хора, които го приемат нормално. "Освен да се чешеш, друго не помага. Не е като нашите- първо да кацне, после да се нагазури и чак тогава те хапе. Тези хапят в полет", шегува се друг великотърновец.

Тигровият комар е вид хралупен комар. В естествените си условия, както наименованието на вида издава, обитава хралупи на дървета, но се е приспособил към живот във всякакви съдове с форма, сходна с тази на хралупите. А именно – в консервни кутии, захвърлени чашки, дори смачкани найлонови торбички с вода, чинийки на саксии, плитки отточни канали с няколко сантиметра вода и др.


Интересен факт е, че за разлика от нашенските комари, тигровият хапе само през деня и то по краката, максимум до коляното при хора със среден ръст. Причината е, че той е много дребен и лети ниско, пише ''Дарик''.

Според специалисти, у нас тигровите комари не пренасят зарази, въпреки широко тиражираната информация, че са преносители на над 22 заболявания.

До този момент в България не е доказано те да пренасят болести. Няма човек, който със сигурност да твърди, че е ухапан от тигрови комари и да е доказано, че е заразен от някакво заболяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама