„Час по българска история“ в Свищов по повод 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание

19:40, 16 юли 18 25 689 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Час по българска история“ по повод 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание организират в Свищов. Събитието е част от летните занимания за деца, които се провеждат в Градската библиотека. Това съобщи Руско Русев, библиотекар в отдел „Изкуства“ в културната институция, за Радио "Фокус". 

В рамките на инициативата служителите на библиотеката ще четат на децата откъси от книгата „Моята древна и млада родина“, а след това децата ще разказват какво са запомнили.

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 20 юли 1903 година (по стар стил). То тръгва от Битолския революционен окръг и се разпростира само за няколко дни в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази околии. Кулминационната му точка става превземането на гр. Крушово и
прокламирането на Крушовската република. На 6 август същата година въстанието избухва и в Одринско.

Въстаниците успяват да освободят много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол. Тук връхната точка е обявяването на Странджанската република, която просъществува 26 дни. Против въстаналото население в Македония и Одринско османското правителство изпраща 300 000 добре въоръжени редовни войници, снабдени с модерно оръжие и артилерия. 

Въпреки своя неуспех, Илинденско-Преображенското въстание показва на цялата европейска общественост, че поробеното население в Македония и Одринско не иска повече да търпи чуждестранното иго и че ще продължи и по-нататък своята борба до извоюването на националната си независимост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама