Животновъдите блокираха пътя София-Варна, запалиха вълна и изляха мляко

13:47, 13 юли 18 / Политика 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 500 животновъди от цялата страна затвориха пътя София-Варна, при великотърновското село Арбанаси, с настояване за държавна помощ и оставки в Министерството на земеделието. Фермерите обвиняват държавата за кризисната ситуация в бранша през последните 10 години.

С патриотични маршове и викове "Оставка" овцевъди и козевъди запалиха въ́лна и изляха мляко в знак на протест срещу неадекватната държавна политика към сектора. Протестиращите нямат разрешение за блокадата. На мястото са и десетки полицаи.

На протеста беше приета и декларация до премиера Бойко Борисов с настояване за подобаващи държавни компенсации за бранша. Протестиращите искат спешни промени в сектора.

"Ще покажем, че ние не сме доволни. Ние не искаме да търпим повече това положение на една безтегловност на сектора", заяви по-рано Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, предаде БНР.

Животновъдите настояват и за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

„Оставката на зам.-министър Цветан Димитров е във връзка със задълбочаващата се 10 години криза в сектора. Липсата на каквато и да е адекватна политика от негова страна, защото той е зам.-министър с ресор животновъдство вече десета година”, заяви Симеон Караколев.

„Съдът отмени един много тежък нормативен акт – наредба 3, за която протестирахме миналата година в София, защото тя постави бранша на колене, вкара хиляди хора в тежка зависимост. И всичкото това е плод на тези тримата, на които искаме оставките. Не може един фермер, когато сгреши, да бъде санкциониран в троен размер, а един чиновник, когато постави цял бранш на колене нищо”, каза той, предаде NOVA.

Заради срива с 40% на изкупните цени на млякото животновъдите посочват, че претърпените загуби са поне по 40 лева на животно и предлаганата от земеделското министерство помощ, увеличена от 5 на 7 лева, е недостатъчна.

Отговорните институции реагираха на едно от основните искания на националния протест, ден преди започването му. Държавен фонд "Земеделие" обяви, че отпуска 8 милиона лева за стопаните на овце и кози, които изпитват затруднения заради ниската изкупна цена на млякото. Животновъдите поискаха държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срива в изкупните цени на млякото.

Янка Попова от асоциацията отправи апел към властите да вземат решения, с които да се оправят секторите овцевъдство и козевъдство.

„Целият апел, който идва от Европа за спасяването на тези сектори, апелираме към вас – тези ставки, които бяха гласувани са крайно недостатъчни. Нашето предложение, което на 09.07 представихме беше компенсация за овцевъди и козевъди от 20 лева и 40 лева за колегите, които в момента бедстват на южната ни граница, където върлува чумата”, каза тя.

Протестиращите считат, че има конфликт на интереси между зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и съветника на министъра Бойко Синапов.

„Нещата са се случили така, че съветникът на министъра иска държавна помощ за участие в изложения, която е в безпрецедентен размер от 51,300 лв. Тя е отпусната по предложение на зам.-министъра”, казаха демонстрантите.

„Разбира се, не мога да се съглася с повечето от нещата”, каза министър Румен Порожанов. „На срещата в четвъртък коментирахме въпросната наредба. Тя беше обжалвана, което е много озадачаващо решение на съда. За мен е странно – от мотивите до произнасянето. Тъй като самите мотиви за отхвърляне, че не е спазено оценка на съответствие по закона за нормативните актове – това не се изисква по закона и още два мотива, които бяха изложени. Да не говоря, че на тричленка във ВАС и на последното заседание, включително и прокурорът е бил убеден, че нашите мотиви са аргументирани и ясни”, каза министърът.

„За да могат да бъдат получени средствата по обвързано производство и тази година, а това са между 25 и 30 милиона лева, ние ще направим член 23 наново. Той трябва да мине по съответните изисквания на закона. Именно заради това бяха срещите с овцевъдния бранш, за да видим тяхното мнение и през септември фонд „Земеделие” да направи проверките си и тези средства да бъдат изплатени”, заяви той.

„Един от аргументите, който не мога да не коментирам е, че държавата трябвало да плаща компенсации на овцевъди за пропуснати ползи. Трябва да е ясно, че отмяната на члена няма ретроактивно действие”, категоричен бе той.

„Ще ви дам друг пример. Спорът ни в момента какво да е подпомагането. Ние бяхме предложили пет лева. Да, овцевъдният бранш има своите проблеми. Те са свързани с това, че реализацията на овче сирене и кашкавал не върви така, както бихме искали. Нашите мандри, водил съм много срещи с тях, в момента са пълни с подобни продукти. Това по някакъв начин натиска цената надолу. Водили сме разговори още през април с ритейла, с всички големи вериги, да направят промоционални кампании и такива бяха направени. Проблемът е, че овчите продукти, тъй като са малко по-скъпи имат по-трудна реализация. Овчите продукти в Европа също не са толкова популярни. Те имат своя пазар, но не колкото кравите. Основно, защото се развива най-вече в седем от държавите в Европа. Да, всяко едно стадо – дали са овце или кози, има своите приходи – от мляко, но и от приплоди. На базата на субсидиите, които се получават в момента – получават се национални доплащания, обвързана подкрепа в зависимост от вида на животните, субсидиите са между 40 и 83 лева. В рамките на тези субсидии, разходи и приходи, и козевъдство, и овцевъдство по нашите изчисления не търпят загуби”, заяви министър Порожанов.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама