Откриха колиформи и нитрати във водата във Великотърновско

14:30, 09 юли 18 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

20 проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места и обектите с ведомствени водоизточници са изследвали в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново през юни. От тях 3 не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, посочват от инспекцията.

В проби от ведомствена водоснабдителна система в с. Българско Сливово са засечени колиформи (41/100 КОЕ/ml). В с. Ялово имат същия проблем - колиформи (73/100 КОЕ/ml). В с. Никюп пък от чешмите тече вода с наднормено съдържание на нитрати - 57.06 mg/l

Здравните инспектори са издали 4 предписания, от които 3 до управителя на ВиК за провеждане на необходимите мероприятия за осигуряване на качества на водата, отговаряща по микробиологични показатели на Наредба №9 и провеждане на проучване за причините, довели до наднормени стойности на желязото в питейната вода на село Българско Сливово, както и провеждане на мероприятия за отстраняването им. Направено е предписание и до стопанина на ведомственото водоснабдяване в с.Българско Сливово за дезинфекция на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама