Фестивалът за класическа камерна музика в Арбанаси започва с концерт в църква

19:30, 15 юли 18 25 945 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четири чудесни концертни вечери предлага деветото издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music 2018. Фестивалът извежда камерната музика от концертнта зала и я вкарва в едно по-интимно пространство, за да внуши усещането за общност, приятелство и удоволствие от  музиката.

Музиканото събитие ще се проведе в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от 16 до 21 юли, като за първи път откриващият концерт ще е в църквата-музей „Св. Георги“. По традиция останалите класически вечери ще са в уникалната с акустиката и стенописите си църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. Концертите са с начален час 19,30.

Във вълнуваща среда на възрожденските църкви „Св.Георги“ и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ на  16 и 17 юли ще бъде представена програмата „Четирите годишни времена“ – една жизнена сплав от Четирите сезона на Вивалди и съответните четири композиции от гения на тангото Астор Пиацола „Estaciones Porteñas” (Четирите сезона на Буенос Айрес).  Следващите вечери (19 и 21 юли) в църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ ще предложат спираща дъха музика от Йоханес Брамс, Роберт Шуман, Лудвиг ван Бетховен и ВолфгангАмадеус Моцарт.

Произведенията ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти  от Германия, Великобритания, Белгия и България. Това са Александър Сомов – виолончело, Амрай Либолд -  фагот, Хеди Керпичан – цигулка, Димитри Местдаг – обой, Ангелина Абаджиева – цигулка, Пиер Оньó – кларинет, Юлита Фъсева -  контрабас, Люси Джил – цигулка и Жан-Кристоф Гарсия – виола. Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония  и други световни оркестри.

Иинтимни концертни вечери, обединяващи музиканти и публика и нивото на изпълненията, в съчетание с магнетичната църковна атмосфера, превръщат Arbanassi Summer Music в едно уникално музикално събитие.

Фестивалът е по инициатива на Регионалния исторически музей -Велико Търново и се реализира с подкрепата на община Велико Търново. Музикалното събитие е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.

Билети за фестивалните вечери са на цена 10, 12 и 15 лева и се предлагат в Туристически информационен център н ул.“Христо Ботев“ №5 във Велико Търново и  на място в църквите в Арбанаси непосредствено преди концертите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама