Велико Търново осъди шофьор на ТИР, причинил смърт на пътя

14:37, 20 юни 18 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шофьор на турски тир, причинил катастрофа с един загинал и един ранен е осъден след обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново. Осъден е на една година лишаване от свобода и две години лишаване от право да управлява МПС.

О. А. е признат за виновен за това, че на 01. 12. 2017 г. около 15.00 часа на път Русе – Велико Търново, при управление на товарен автомобил - влекач ‘’Мерцедес Аксор’’, нарушил правилата за движение, като въпреки забраната, предприел изпреварване, в резултат на което допуснал пътно-транспортно произшествие, като ударил челно насрещно движещ се товарен автомобил „УАЗ 452“, с което причинил по непредпазливост смъртта на водача И. Й. /1959/ и средна телесна повреда на возещия се на предната седалка С. Б. /1967/.

Признат е за виновен и за това, че  като участник в пътно транспортно произшествие, при което са пострадали хора, не уведомил компетентната служба, не останал на мястото на произшествието, за да изчака пристигането на компетентните органи, не взел мерки за оказване помощ на пострадалите и избягал от местопроизшествието.

Обвиняемият влязъл в страната при гр. Русе в посока Турция. В района между с.Раданово и с. П. Каравелово движението било натоварено, с колони от автомобили в двете посоки. Движел се със скорост 60 км/ч, като пред него имало три автомобила, два от които товарни. По същото време в насрещната  лента се движели един зад друг лек автомобил „Фиат Браво”, „УАЗ 452” и „Ситроен”.

Въпреки забраната, обвиняемият предприел изпреварване на движещите се пред него автомобили.   Виждайки идващият срещу него в неговата пътна лента тир, водачът на „Фиат”-а, предприел спиране и изнесъл автомобила си надясно, като избегнал челен удар. Водачът на движещия се зад него „УАЗ 452”,  също намалил скоростта, но последвал удар между него и  „Фиат”-а, а след това и с турския тир.

Челният удар станал в платното за движение на „УАЗ 452”. Вследствие на вторият удар т.а. „УАЗ”,  се завъртял и настъпил трети удар между него и „Ситроен”. В резултат на катастрофата водачът „УАЗ“ починал, а пътуващият с него мъж получил тежки травми. След катастрофата обвиняемият напуснал произшествието като избягал, но бил застигнат от свидетели на катастрофата и отведен в РУ на МВР-Полски Тръмбеш.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама