Празнуват Еньовден на Самоводската чаршия във Велико Търново

16:00, 23 юни 18 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За петнадесети път на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан Еньовден – денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди.   

Според народните традиции денят ще започне с бране на билки. Лечебни и благоуханни треви тази година ще се берат в местността Гарга баир и по арбанашките поляни. Организираните групи за Еньовския поход за билки ще тръгнат в 6,00 часа от площад „Цар Асен I“.

Празникът на чаршията ще е от 10,00 часа, а кулминацията ще е ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. На място венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви.

След това на Улицата на занаятите ще започне Еньовденска хоротека, която ще води Райчо Димитров от Школа за български народни танци „Сръчница“.

В празничния ден на Самоводската чаршия ще се предлагат различни билкови и лечебни храни.

На 24 юни /неделя/ се въвежда временна организация на движението за МПС. За времето от 09,00 до 12,30 ч. /или до приключване на събитието/ се затварят за движение улиците "Г.С.Раковски", "Поп Матей Преображенски" и пл. "Самоводска чаршия".

Забранява се и спирането, и паркирането на МПС .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама