Модернизират прочутата Самоводска чаршия във Велико Търново

18:40, 14 юни 18 / Култура 25 716 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

12 магистри и докторанти по изобразителни изкуства модернизират старинната Самоводска чаршия във Велико Търново. Върху една от фасадите на сградите ще бъде изработен триизмерен стенопис с образите на съвременни колоритни търновци, а до няколко дни туристите ще бъдат посрещани от дървени скулптури на грънчарка, иконописец и търговец, съобщава БНР.

Модернизирането се случва по проект, защитен пред общината и финансиран с 6850 лева за бои и материали. Ядрото на групата е художничката Невена Лефтерова, по чиято инициатива преобразяването се случва чрез фестивала „Арт импресия - Старият град“.

„Самият стенопис е в стил „тромп-льой”, който от френски се превежда „измама за окото“. Идеята е да се направи продължение на Самоводската чаршия, защото самата фасада, на която рисуваме, беше бяла стена, която от много отдавна имаме планове да направим цветна, хубава. Нашата идея е изкуството да присъства повече в публичното пространство“, разказа Лефтерова.

Пълната промяна е върху стена на сграда паметник на културата, която днес е бар. Триизмерното изображение, което мами окото, заема площ от 21 квадратни метра. Сюжетът е възрожденска архитектура, която пасва на обстановката на Самоводската чаршия, разясни Велина Сталева.

Стенописът се изработва с акрилни бои, които са много трайни, докато някой не реши да пребоядиса фасадата, допълни я Нина Ковачева.

„Правим скулптури от дърво. Идеята е да разкрасят старата част на града, да внесат естетическо обновление на средата. Ще направим грънчарка - женска фигура, и две мъжки фигури, едната е на иконописец, а другата - на търговец“, обясни докторантът Иван Николов.

Металическият звук от трионите, оформящи от дървени трупи бъдещите фигури, огласят улицата на занаятите, населена от стари търновци. Един от тях е Сергей Печинов. 

„То не е само да се хване резачката и да се среже. Трябва и по някакъв начин да се усещат тези неща. Не може всеки човек, който мине покрай нас и да каже: „Ах, че яко, и аз мога“, ама не се получава. Голяма част от изкуството освен дадено, е и практика - все по-лесно и лесно да влизаме в материала: дали е дърво, дали камък или метал, няма значение“, казва Печинов.

До 17 юни новото модерно лице на старата Самоводска чаршия трябва да бъде готово.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама