Уеб портал свързва хотелите във Велико Търново с Общината и МВР

18:40, 13 юни 18 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уеб портал ще свърже хотелите във Велико Търново с Общината и Областната дирекция на МВР. Създаването на системата за регистър и обмен на туристическа информация бе инициирано от кмета на Старата столица Даниел Панов. Тя ще облекчи работата на местния бизнес. Въвеждането й цели намаляване разходите за услуги, повишаване на нивото на сигурност в града, като това ще е от полза както за жителите, така и за туристите. Подписан е и меморандум за взаимодействие и дългосрочно сътрудничество между Община Велико Търново и областната полицейска дирекция.

Системата за туристическа информация бе представена по време на среща между Даниел Панов, представители на хотелиерския бизнес, на софтуерната компания – създател на продукта, както и на ОД на МВР. Даниел Панов коментира, че достъп до портала ще има всяко едно от 261-е категоризирани места за настаняване на територията на общината, а първите два месеца ще са тестов период, за да може да бъде проследена реалната работа на софтуерното решение и евентуалните възможности за оптимизация. „Системата не е задължителна – ползването й е по Ваше желание. Градове, в които има подобни решения, отчитат около 20-30% ръст на заетостта на легловата база“, обърна се към хотелиерите кметът на Велико Търново.

Ще бъдат налични портал за ежедневна онлайн регистрация на туристи, пребиваващи в местата за настаняване на територията, както и портал за подаване на данни за справки – декларации от места за настаняване към уеб базирана облачна система. Информацията от първия портал ще постъпва в МВР, а  от втория – в общината.

Новата система съчетава три електронни услуги, разработени според новите правила за защита и съхранение на личните данни. От всеки хотел или къща за гости ще могат да бъдат подавани справки-декларации с информация за българските туристи, адресни карти за чужденците, ежедневна справка за посетителите. Осигурена е възможности и за водене на локален регистър – специална книга. Порталът позволява интегриране на данни от други софтуерни системи. Чрез него ще бъде улеснен контролът от страна на органите на реда и институциите към некатегоризирани места за настаняване.

По време на срещата бяха обсъдени и други въпроси, касаещи туризма във Велико Търново. Даниел Панов припомни, че около 10% е ръстът на посетители в Старата столица през миналата година, а данните от настоящия сезон показват продължаване на тенденцията, въпреки мащабните ремонтни дейности в града.

„Ежедневно експертите в строителната дирекция на общината следят за качеството на дейностите по проекта за градска среда в старата част на Велико Търново. Всяка седмица лично проверявам изпълнението и ако се наложи – фирмите взимат на момента мерки“, коментира Панов. Той увери, че сроковете се спазват и дори се очаква основното строителство да е готово до края на септември, вместо през декември. „Тази мащабна дейност води до известни затруднения, но нека бъдем търпеливи – всичко е за по-добрия облик на Старата столица“, завърши Даниел Панов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама