Велико Търново домакинства Европейската олимпиада за сигурност и отбрана

14:30, 22 май 18 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Финалният етап на международната Олимпиада по обща европейска политика за сигурност и отбрана се провежда във Велико Търново от днес до 25 май.
 Курсанти, кадети и военнослужещи от 15 държави пристигнаха в Старата столица за престижното събитие, което е част от официалния календар на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Домакин на надпреварата е Националният военен университет „Васил Левски“.

Големият форум бе открит днес, а сред гостите бе заместник-кметът на ВеликоТърново проф. Георги Камарашев. Той поздрави всички присъстващи от името на кмета Даниел Панов и подчерта, че олимпиадата издига авторитета както на града, така и на
НВУ „Васил Левски“. Приветствия отправиха също заместник-министърът на българското европредседателство Олег Петков, ректорът на НВУ бриг. ген. Пламен Богданов, чуждестранни гости.

Близо 40 курсанти от 30 военни университети и академии в Европа ще премерят сили в олимпиадата. България е представена от курсант-старшина Стилиян Славчев /НВУ „Васил Левски“/ и курсант Димитър Стойков /ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“/.

Участниците, както и още десетки гости и членове на оценяващото жури ще се включат и в традиционното шествие за 24 май, организирано от Община Велико Търново за Деня на българската просвета, култура и писменост.

Олимпиадата по обща европейска политика за сигурност и отбрана се провежда през година, а настоящето й издание е четвърто. Състезанието е третото значимо събитие във Велико Търново, посветено на българското европредседателство. В Старата столица преди месец заседава Съветът на европейските общини и региони.

Седмица след това Велико Търново посрещна над 150 участници от редица държави за Международната борса „Културен туризъм“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама