В Стражица се провеждат традиционните Каралийчеви дни (СНИМКИ)

16:55, 15 май 18 25 902 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Да следваме завета на Каралийчев – да правим така, че децата ни да са радостни и усмихнати. Да ги учим на най-ценното в живота – приятелството, родено от споделените трудности и задружно постигнатия успех.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на Стражица, където се провеждат традиционните Каралийчеви дни.

Тази година дните са под патронажа на вицепрезидента. Илияна Йотова присъства на кулминацията на Каралийчевите дни – Карнавала на приказките. В него участваха над 20 групи от детски градини и училища, които представиха герои от емблематични произведения на Ангел Каралийчев.

„Каралийчев живее днес, превъплътен в своите герои и ни вълнува с майсторството на поетичния си език. 116 години след рождението на знаменития писател Стражица е изпълнена с вълшебния му свят. Свят, пропит от неизчерпаема любов към децата. Превърнал личната си болка в светла усмивка за поколения деца, Ангел Каралийчев  посвещава живота и таланта си на тях“, отбеляза в приветствието си вицепрезидентът.

Илияна Йотова призова децата да съхранят приказното в живота си. „Нека искрицата светлина, която Каралийчев е запалил в сърцата ви с прекрасните си слова, гори винаги“, подчерта вицепрезидентът. В навечерието на светлия български празник 24 май – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура, Илияна Йотова пожела на децата и учениците да пренесат през годините любовта към словото и към българщината.

„Вие сте истински пример за това как творчеството може да учи и да възпитава“, обърна се вицепрезидентът към организаторите на Каралийчевите дни и всички жители на Стражица.

„В тези дни на българската писменост и култура вие напомняте на цяла България, че „Народността не пада там, дето знаньето живей!“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът и кметът на Стражица Румен Павлов удостоиха с грамоти участниците в приказното карнавално шествие.

Каралийчевите дни на културата са неизменна част от културния календар на община Стражица. Програмата включва различни културни прояви, повечето от които са ориентирани към децата. Литературни четения, срещи с писатели от всички поколения, научни конференции, конкурси и спортни прояви са част от богатата програма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама