Започва празничната седмица в Града на смеха

07:50, 14 май 18 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Легендарният символ на Габрово - Рачо Ковача, чиято бронзова фигура се издига върху скала във водите на Янтра, посреща гостите на града пременен с празнични одежди. Поводът е предстоящият в събота карнавал, който ще се проведе под мотото "Габрово - мой малък Брюксел", съобщава БНР.

По традиция, дни преди карнавала, габровци обличат легендарния основател на селището Рачо Ковача в бяла риза. И още - на кръста му е препасан червен пояс, на главата му е наложен калпак, накичен е с цвете, а на наковалнята му е друг габровски символ  -  котката.

Бронзовата снага на канара в реката се вижда отдалече и посреща гостите на карнавала, който идната събота ще потегли по улиците на града. Тази година веселите картини обединява мотото "Габрово  - мой малък Брюксел". 

Седмицата, празнична за Града на смеха, започва от днес с Международния театрален фестивал на моноспектаклите. 

Първите сведения за Карнавала в Габрово са още от 18 век, когато за него се говори като за вече утвърдило се събитие с лакомства, люлки и маскарад. Днес това е най-чаканият празник в града, като само участниците в шествието са около 3 000, маскирани в 80 карнавални картини, а зрителите надвишават 30 000.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама