Ремонтират цяла година великотърновския квартал "Варуша"

12:40, 27 апр 18 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Старинният великотърновски квартал „Варуша“ не само посрещна пролетта разкопан заради подмяна на водопроводи и пренареждане на вековните плочници от калдъръмената настилка, но и ще зимува разкопан, съобщава БНР. 

Дългоочакваният ремонт на улиците в старинния квартал „Варуша“ в старопрестолния град започна с ритуална първа копка и счупена бутилка вино в кофата на багера. Местните жители обаче остават без достъп за линейки и пожарни, под риск е и доставката на средства за отопление през зимата.

За рехабилитацията на улиците са отделени 2,3 милиона лева от програмата „Региони в растеж“. Водопроводите имат гаранция 50 години. 

Заместник-кметът на Велико Търново по строителството, транспорта и сигурността проф. Георги Камарашев обобщи целта на ремонтите: „Ще се направи цялостна подмяна на настилката, но тя ще бъде възстановена в автентичния вид, в който е, т.е. калдъръмена настилка. Ще се направи цялостна рехабилитация на пешеходните тротоари. Ще се подмени цялото осветление и ще бъде заместено с енергоспестяващо". 

В северната част на квартала над Самоводската чаршия строителните работи ще обхванат улиците „Капитан Дядо Никола“, „Драгоман“, „Медникарска“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Поборническа“, „Петко Славейков“, „Георги Мамарчев“, „Поп Матей Преображенски“, „Въстаническа“. В лошо състояние ще си останат по-голямата част от улиците в квартала, който няма обществен транспорт, а таксиметровите компании масово отказват да изпълняват курсове, защото колите не могат да стигнат. Трудно се придвижват линейки и пожарни. 

Ремонтните дейности ще се забавят заради смяната на водопроводите, поясни Камарашев: „Малко ще бъде забавен графикът заради подмяната на водопреносната система. Говорих с гражданите и съм им обещал в сайта на общината да бъдат публикувани цялостния график за работа по улици, за да могат да си направят сметката за доставка за дърва за зимата и за други обикновени логистични дейности.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама