Обсъждат затваряне на училище в Габрово заради сегрегация

11:00, 29 мар 18 25 805 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинските съветници в Габрово обсъждат предложението на кмета за закриване на едно от основните училищата в града заради сегрегация. В момента сградата на училище "Цанко Дюстабанов" се обновява с европейски средства и жители на квартала недоумяват какво предстои, съобщава БНР.

Срещу затварянето на училището в квартала, познат като "Колелото", се обявиха родители на деца, живеещи в района. Те ще участват в заседанието, за да защитят позицията си пред Общинския съвет, който трябва да вземе решението.

Съсредоточаването на деца от малцинствата в училище „Цанко Дюстабанов“, намаляването на учениците и увеличаването на броя на маломерните паралелки са основните мотиви, придружаващи предложението на кмета Таня Христова за закриване на училището в кв. „Колелото“. 

Срещу решението възразява Татяна Василева, майка на бъдещ първокласник: "Живея на 100 метра от оградата на училището, а до го пратя на 2 километра от тук".

За разлика от семейството на Татяна, повечето родители, които живеят в района, записват децата си в други училища и всяка година броят на учениците намалява, а само за 10 деца от всички 74 българският е майчин език.

Допуснатата през годината сегрегация е и една от причините за по-ниските резултати на учениците по отделните предмети. 

Родителите от квартала, които настояват училището да бъде запазено, казват, че не ги интересува статистиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама