Телефонните измамници действат от територията на Румъния

09:05, 20 мар 18 25 1263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Телефонните измамници продължават активно да използват румънски сим-карти и да действат от територията на нашата северна съседка - Румъния. Това каза старши инспектор Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в ГД "Национална полиция", пред БНТ.

"В началото на годината проведохме няколко операции в регионите на живеене - говоря в Северна България - Плевенска, Русенска област и Великотърновска област, които доведоха до изнасяне на контингента в северната ни съседка. Тоест основната част от извършителите на тези престъпления в момента са се позиционирали на територията на Румъния - в различни хостели, къщи за гости, хотели, откъдето извършват престъпления в България и в Гърция", обясни старши инспектор Златка Падинкова.

Изключително лесен е достъпът и осигуряването на румънски сим-карти, обясни тя и допълни, че мобилните апарати и използваните сим-карти се унищожават преди да влязат на територията на България или след извършена успешно измама.

Констатираме също случаи, при които извършителите карат мулетата или куриерите да носят парите в нашата северна съседка. Единични са тези случаи, но има и такива.

При извършване на операции полицаите се натъкват на голям брой изхвърлени мобилни апарати и сим-карти, дори горящи печки - особено в зимния сезон, обясни тя.

Сред телефонните измамници се наблюдава все по-голяма мобилност. "В проведени операции от началото на годината сме засичали телефонни измамници от региона на Великотърновска област, които наемат квартири на територията на Плевенска област", даде пример инспектор Падинкова.

Към момента активният континегент е този, който е на свобода, допълни Падинкова. "Естествено тези, които са в затвора, когато бъдат пуснати в отпуск, те не спират с тяхната престъпна дейност, защото за тях това си е бизнес и основен източник на доходи", обясни още.

По неофициални данни за първите два месеца над 800 000 лева са постъпили в нашия сектор нанесените имотни вреди от телефонни измами. От миналата седмица имаме за пример от Бургаския регион измама, при която са дадени около 36 000 лева от възрастни хора, разказа Падинкова. Измамата е извършена по схемата "провеждане на полицейска операция".

Инспектор Падинкова обясни, че все по-често наблюдават случаи по-млади хора да стават жертви на такива престъпления. Говорим за младежи, деца, обясни тя.

Имаме случай, при който измамата стартира по отношение на възрастна жена - над 80-годишна, впоследствие разговорът продължава с нейния син и в крайна сметка синът се съгласява и дава сума пари.

Тя разказа, че в края на миналата година са имали подобен случай - за около 70 000 лева, при който измамата е реализирана в столицата - майка и син на няколко пъти са давали пари на телефонните измамници. В крайна сметка извършителите бяха задържани, но въпреки всичко е факт, че вече и по-млади хора се връзват на схемите на измамниците, коментира Падинкова.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама