Студенти от Велико Трърново участваха в Международната правна седмица в Белгия

11:30, 12 мар 18 25 790 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Студенти от Велико Трърново участваха в Международната правна седмица в Белгия

Четирима студенти от Юридическия факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” участваха за четвърти път в Международната правна седмица в Льовен, Белгия по покана на Католическия университет. Участниците Диана Дженкова – II курс, Василена Георгиева, Виктория Обретенова и Христо Георгиев – V курс, имаха възможността в периода от 5 март до 9 март 2018 година да работят в международна среда със студенти от юридически факултети от осем европейски държави, между които Финландия, Франция, Испания и Белгия .  Основна тема на седмицата бе Регламента за защита на личните данни, чието влизане в сила предстои през май 2018 година.

Бъдещите юристи бяха разделени на групи, идентични на тези, представени в Европейския парламент. Те получиха различни задачи, между които да представят основните акценти в политическата формация, която представляват, да изготвят таблица със съответствието на българския Закон за защита на личните данни с приетия Регламент за защита на личните данни и да предложат изменения в него. Всички тези задачи студентите защитаваха на симулирана сесия на ЕП, която се проведе на 7 март в залата на Общинския съвет в Льовен.

В програмата бяха включени и лекции, свързани с институционалната рамка на ЕС и начина на водене на дебати. Лекция за защитата на личните данни в България изнесе ръководителят на българската група гл.ас.д-р Христо Орманджиев.

Във връзка с десетото юбилейно издание на Правната седмица бе предвидено и академично честване, на което лекция изнесе бившият министър-председател на Белгия  г-н Марк Ейскенс, както и г-н Франс Ван Дале, бивш представител на Белгия в ЕС и съветник на белгийския крал Филип.

Осъществено бе и посещение на участниците в Европейския парламент и в Съвета на Европейския съюз. По време на посещението в парламента бе осъществена и среща с господин Асим Адемов – депутат от ЕНП, на която бе разяснено естеството на парламентарната дейност.

Групата от Юридическия факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” бе единственият  поканен представител от страните в Източна Европа. Участието на нашите студенти затвърждава добрата международна дейност, развивана от Юридическия факултет на Университета.

Посещението бе осъществено със съдействието на  ректора на Университета проф. д-р Христо Бонджолов и на декана на Юридическия факултет проф. дюн. Цветан Сивков.




 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама