Очаква се покачване на речните нива

17:00, 01 мар 18 25 1478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на околната среда и водите предупреждава, че във връзка с хидрометеорологичната обстановка в страната от обилния снеговалеж и очакваното снеготопене в следващите дни, е необходимо всички отговорни институции да предприемат превантивни действия и да създадат организация и координация за недопускане на потенциален риск от наводнения.

От следобедните часове на 2 и 3 март ще започне повишаване на температурите и частично снеготопене в комбинация с валеж от дъжд и сняг и се очакват повишения на речните нива, гласи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН). Ще се повишават нивата на реките южно от р. Айтоска, в долните части от водосборите на Тунджа и Марица, във водосборите на река Арда и притока ѝ Върбица, както и в долните части от водосбора на Струма и притока й Струмешница, където има ниска вероятност за поройни наводнения.

Системите за ранно предупреждение прогнозират достигане на нивото на жълтия праг на предупреждение за реките:

·         р. Тунджа при Елхово – в обедните часове на 3 март

·         р. Черна при Смолян – във вечерните часове на 2 март

·         р. Ардинска при Ардино – през нощта на 2 срещу 3 март

·         р. Върбица при Златоград – във вечерните часове на 2 март

Със запълване над 90% са язовирите „Йовковци“, „Камчия“, „Среченска бара“, „Ясна поляна“,  „Боровица“, „Студен кладенец“, „Пчелина“ и  „Тича“.

Предприети са мерки за освобождаване на обеми, с цел поемане на очакван приток чрез работа на ВЕЦ и/или контролирано изпускане, като предвид предстоящия летен сезон и нуждите на населението от питейна вода, ще бъде гарантирано водоснабдяването.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама