Самарското знаме гостува във Велико Търново

08:00, 16 фев 18 25 758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Самарското знаме на Българското опълчение ще бъде показано за първи път във Велико Търново, а знаковото събитие организира в. “Янтра ДНЕС”.

Копие на националната светиня ще гостува в старата столица само за седмица и ще е част от изложбата “Търново, Освобождението и възкресението на България”, която подготвя областният всекидневник.

Флагът ще бъде посрещнат с военен ритуал пред сградата на музей “Възраждане и Учредително събрание” днес от 11 часа, а след това там ще се открие и експозицията. Специален гост на събитието ще бъде посланикът на Руската федерация в България Негово превъзходителство Анатолий Макаров.

За да могат повече търновци да видят националната реликва, днес, музей „ВУС” ще посреща посетители безплатно.

По молба на “Янтра ДНЕС”, специално за изложбата, Регионалният исторически музей в Стара Загора ще предостави Самарското знаме. В изложбата ще бъдат показани още две светини – байрякът на Горнооряховските въстаници, което предостави музеят в железничарския град, и знамето – плакет, с което търновци посрещат главнокомандващия руската армия ген. Николай Николаевич на 25 юни 1877 г. Търновци и гостите на града ще могат да видят и други интересни артефакти – снимки, оръжия, оригинални униформи на български опълченци и руски воини, които се съхраняват във фондовете на РИМ в старата столица.

Изложбата е част от кампанията “Търново, Освобождението и възкресението на България” на “Янтра ДНЕС”, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България и 20-ия рожден ден на областния всекидневник. Инициативен комитет от общественици подкрепи идеята на вестника. Сред тях са кметът Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ “Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, редица водещи историци и др.

В рамките на кампанията беше обявен конкурс за ученическо и студентско творчество под наслов “Моят роден град”. Около 180 деца и младежи се включиха в творческото състезание с рисунка, разказ, стихотворение, есе, електронна презентация и реферат. Разработките оценява жури с председател проф. Петко Ст. Петков, който оглавява Съюза на учените в България – клон Велико Търново. Победителите ще бъдат наградени след официалното откриване на изложбата в музей „Възраждане и Учредително събрание”. След това авторите ще представят своите разработки на Младежка научна сесия от 12:30 часа в библиотеката. Неин председател ще бъде проф. Петко Ст. Петков.

Конкурсът е на тема “Търново, Освобождението и Възкресението на България”. Той се организира в партньорство с Регионална библиотека “П. Р. Славейков” и Регионално управление на образованието във Велико Търново. Негова основна цел е младите хора да покажат своите познания, тълкувания и оценки за събитията и личностите, свързани с темата.

Събитията се провеждат с подкрепата на Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Регионален исторически музей и клуб “Традиция”.


 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама