Жители от три села настояват жп прелеза в село Лесичери да има бариери

10:17, 08 фев 18 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В началото на годината на жп прелеза в павликенското село Лесичери стана инцидент със смъртен случай. По този повод жителите от три села изпратиха до железопътната компания подписка, с която настояват прелезът да бъде защитен с бариери, съобщи БНР.

На железопътния прелез в покрайнините на селището на 6 януари влак помете преминаващия от там лек автомобил, а на място загина 39-годишен мъж. Прелезът е бил с работеща светлинна и звукова сигнализация, но без предпазни бариери. Все още няма полицейско заключение за инцидента. 

Един месец след инцидента никой не взема мерки. 

Над 500 жители на павликенските села Лесичери, Дъскот и Стамболово събраха подписка, с която настояват Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да възстанови бариерата на жп прелеза, взел човешка жертва на Йордановден. Положението с поставянето и махането на бариерата е въртене в омагьосан кръг, казва кметът на Лесичери Димитър Митрев.

Бариерата беше премахната в началото на 2015 г. Като преди това имаше един кратък период без бариера, но след намесата на областния управител беше поставена и след това незнайно защо пак беше премахната. Наличието на една бариера е допълнителен сигнал за по-невнимателните водачи. Светлинната сигнализация не е много добра, не е много видима, а звуковият сигнал не винаги се чува от всички шофьори.

Кметът на Лесичери Димитър Митрев твърди, че поне 20 пъти е звънял на спешния телефон 112 заради проблем със сигнализацията на прелеза.  

Трагедиите на железопътните прелези се увеличават сочат данните, предоставени от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. През миналата година при 23 произшествия са загинали петима, а ранените са 10. В сравнение с предходната година инцидентите се увеличават с 6, смъртните случаи са с един повече, а броят на ранените расте с четирима. 

Анализът на държавното дружество, стопанисващо железните пътища, показва, че не типът на прелеза е водещ при тежките инциденти, а субективният фактор. 

„100 % безопасен прелез няма“, посочват в отговора си от национална компания „Железопътна инфраструктура“. От дружеството обясняват, че бариерите на жп прелеза в павликенското село Лесичери са премахнати през май 2015 г., когато е закрит експлоатационният пункт в селото. Прелезът е пресъоръжен само със светлинна и звукова сигнализация. Това е станало след подписан протокол от Националната компания, Община Павликени и Пътна полиция, посочват от „Железопътна инфраструктура“.

След подписката, депозирана в компанията от жителите на три павликенски села, е назначена междуведомствена комисия, която на 7 февруари направи оглед и ще разгледа искането на хората за поставяне на бариера на прелеза в Лесичери, поясниха от „Железопътна инфраструктура“.

От компанията са категорични, че звуковата и светлинната сигнализация са напълно достатъчни, за да гарантират безопасността при преминаване на жп прелези. Като сериозен проблем от държавното дружество посочват вандализма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама