Спектакълът "Духът на поета" оживява във Велико Търново

16:30, 07 фев 18 / Култура 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стефан Стамболов и Захарий Стоянов превземат сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново в новия спектакъл „Духът на поета”. Това е поредното заглавие на историческа тематика, което поставя нашият театър, посочи директорът Васил Вълчев. Премиерите на "Духът на поета" от Стефан Цанев са на 8 и 15 февруари от 19.00 ч. в Камерна зала. С тази постановка търновският театър за пореден път доказва своето ярко присъствие в културния живот на страната. Пиесата на Стефан Цанев досега е поставяна единствено в Народния театър, а с нея правим афиша на МДТ още по-шарен, сподели актьорът Иван Митев.

Спектакълът се реализира съвместно с Община Велико Търново и е посветена на 140-годишнината от Освобождението на България. „Духът на поета” на търновска сцена поставя режисьорът Антони Цонев. В образа на Стамболов се превъплъщава актьорът Детелин Кандев, а в ролята на Захарий Стоянов ще видим Иван Митев. Като Гунчо - най-приближеният човек до Стамболов, в представлението излиза Георги Тодоров. Представлението е обогатено с авторската музика на Петър Атанасчев, а сценографията е на Лидия Къркеланова.

Духът на поета" не е урок по история, категоричен е Антони Цонев. Той подчерта, че в творбата чрез историческите личности са представени някой характерни черти от народопсихологията на българина през последните 150 г. "Текст на Стефан Цанев е изключително силен, като авторът е използвал всички стилистични фигури - хиперболи, метафори, метонимия.

Всичко е един кошмарен сън на Стамболов. В действието има много обрати, които ще бъдат изключително интересни за публиката", сподели режисьорът.

"Много малко хора знаят, че Стамболов и Ботев са издали обща стихосбирка, били са приятели. Но става така, че единият е загинал геройски, а другият продължава да живее с духа на своя приятел. Точно този дух присъства по невидим начин в цялата пиеса", сподели Детелин Кандев. Той описа своя герой като сложна и противоречива личност. "Ако приемем, че и той наистина е добър поет, би трябвало в душата си да е лирик и дълбоко сантиментален човек. Вероятно всеки българин си задава въпроса как този весел човек, бохем, хъш се превръща в диктатор. Това е и най-трудната част от образа на моя герой, която трябва да пресъздам на сцената", призна актьорът.

По думите на Иван Митев в пиесата Стефан Цанев създава атмосфера на мистика и недоизказаност, а героите поставя в екстремална ситуация. „През цялото време се очаква да влезе Ботев, макар неговото име въобще да не се изрича. Това създава вътрешни конфликтите и довежда до катарзиса, който преживяват и двамата герои. В тази пиеса на финала Стамболов и Захарий Стоянов решават да убият Ботев. Има сложност във взаимодействията и взаимоотношенията", подчерта актьорът.

Вътрешните борби на Гунчо - личният телохранител на Стамболов, правдиво ще покаже на сцената Георги Тодоров. Той е част от музикалния състав, но за пореден път участва в драматично заглавие. „Гунчо е реален герой. Получава задача от Стамболов да убие Христо Ботев. Опитва се да се противопостави, но в името на Отечеството, в името на Стамболов, приема задачата да убие поета“, сподели той.

 

 

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама