Велико Търново изпрати 2017 година с повече от 500 събития в културния календар

09:00, 06 яну 18 / Култура 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Велико Търново изпрати 2017 година с повече от 500 събития в културния календар, утвърдил се като един от най-разнообразните в цяла България. Това съобщи директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова. Тя подчерта, че както музеите в Старата столица отчитат ръст на посетителите, така и публиката за проявите също се увеличава.

Вторият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ е най-посещаваното събитие. Цели два месеца крепостта Царевец бе арена на опера, оперета, мюзикъл и балет на открито. Спектаклите бяха дело на най-големите оперни театри в България. Голям интерес за публиката предизвикаха също Международният фолклорен фестивал, Фестивалът на военните оркестри, Дикси джаз фест, Нощта на Самоводската чаршия.

Разнообразните събития във Велико Търново през последните шест години доведоха и до създаването на нови пространства за култура, които са малко по-камерни, но за сметка на това са наситени с много и различни дейности. Всичко това привлича допълнително внимание. Пример е партньорският ни проект с Фондация „Арт лято“ – самият проект се нарича „Арт лято“. Това е една прекрасна културна програма в района на Паметника на Асеневци и Художествената галерия, където  гостуват много известни имена във всички жанрове на изкуството – и музика, и танц, и фотография, театър“, коментира Нелина Църова.

Един от акцент бе поставен и върху съчетанието на арт прояви с облагородяване на градската среда. Великотърновски художници вече създадоха пластики, чието монтиране на различни обществени места в Старата столица предстои. През изминалото лято продължи преобразяването на парковата зона „Ксилифор“ в приказна гора, резултат от съвместен проект на общината, Факултета за изобразителни изкуства и Туристическо дружество „Трапезица – 1902“.  

Положителен отзвук предизвикаха и редица нови събития, сред които първият за Велико Търново 3D Стрийт пейнтинг фестивал, 48-часово филмово предизвикателство в Стария град, по време на което бяха заснети 12 късометражни филма. Криптата на музей „Възраждане и Учредително събрание“ и дворът на Археологическия музей приеха атрактивния „GuitАrт festival“. Много концерти и изложби също белязаха културния календар в старопрестолния град.  

За да подпомага творците, Община Велико Търново всяка година финансира различни проекти чрез програмата „Изкуство и култура“. „Богатият календар доказва доброто партньорство между местната власт и хората на изкуството. През новата година очакваме още идеи и предизвикателства, които творците ще поставят пред нас. Има и утвърдени събития, които ние ще се постараем да надградим, да привлечем нова публика, нови участници, за да има приемственост“, завърши Нелина Църова.


 


 




 

 

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама