Краеведът Христо Станев дари 350 книги на еленската библиотека

12:25, 29 юни 17 / Култура 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еленският краевед Христо Станев направи голямо дарение от 350 книги, сред които българска и чужда класика, история, фолклор, философия, исторически романи, детски издания, книги за Втората световна война.

Освен за Градската библиотека в Елена, от стойностните книги  са предоставени и на читалищните библиотеки в Разпоповци, Палици, Беброво и Константин. Изданията ще допълнят библиотечния фонд и по тематична насоченост отговарят на интересите на читателите. Кметът инж. Дилян Млъзев изпрати благодарствено писмо до Христо Станев, в което високо оценява дарителския му жест.

Краеведът, който живее във Велико Търново и е добре познат и като обществено-политически деец, е един от най-ревностните изследователи на историята на Еленския край, провокиран от богатото му историческо и културно наследство.

Творчеството му е събрано в 12 книги, в стотици публикации в научни списания, годишници, вестници. Христо Станев е от авторите, които проучват фактите в дълбочина, а това му дава смелост да се противопостави на опитите да се преиначат истини за събития и личности от миналото на Елена – за историческото значение на сраженията край града за изхода на Освободителната Руско-турска война, за писмото на Левски от 5 април 1872 г. до председателя на Еленския революционен комитет Сава Кършовски, за еленския произход на видния български книжовник дамаскинар Йосиф Брадати.

Дарителят остави за потомците впечатляващ по обхват и обем историко-демографски очерк за населението и селищата в Еленско, както и първият библиографски указател за над 2800 публикации за града и общината. Делото му в полза на родния край е достойно оценено. Той е почетен гражданин на Елена, а Съюзът на краеведите го удостои преди време със званието „Заслужил краевед”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама