Над 4000 изпълнители от цялата страна идват за ХІV -то издание на Петропавловския събор на народното

16:04, 23 юни 17 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 4000 изпълнители от цялата страна ще се съберат на 24 и 25 юни (събота и неделя) в околностите на Лясковец за ХІV-то издание на Петропавловския събор на народното творчество. Това е най-голямото фолклорно събитие за Северна България, спечелило си името „малката Копривщица”. Форумът се организира от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Съборът се провежда под патронажа на кметовете на трите общини.

Официалното откриване на ХІV-то издание на Петропавловския събор е на 24 юни (събота) от 11.30 ч. на откритата сцена до манастира „Св. св. Петър и Павел”. След него започва изпълнението на специалните гости - Виевската фолк група.

Откриването се прави на ротационен принцип от кметовете на трите общини. Тази година символичен домакин на Петропавловският събор на народното творчество е Община Велико Търново, затова и фолклорният песенен форум ще бъде открит от кмета на старата столица – Даниел Панов. Началото ще бъде дадено с емблематичната песен „Хоро се вие край манастира”.

В продължение на два дни на 2-те открити сцени ще се представят над 220 фолклорни групи от всички краища на България с над 4 000 изпълнители. 40 от тях са детски и младежки формации, 96 са индивидуалните изпълнители – певци и инструменталисти, 34 са танцовите състави и клубове и 33 са групите, представящи обичаи. Международното участие тази година е на фолклорни групи от Испания, Молдова, Сърбия и Грузия.

И през двата дни изпълненията ще започват в 08.30 ч. Най-възрастните участници в събора тази година са на 85 години – Калинка Куцарова от с. Аврен, област Варна и Пенка Цанева от с. Добри дял, община Лясковец. Най-малкият изпълнител е само на 2 години и 10 месеца. Това е Светослав Йоргов от с. Правда, община Горна Оряховица.

Петропавловският събор има онкурсен характер и организаторите са поканили творческа комисия, която ще определя най-добре представилите се в отделните жанрове. В състава на комисията влизат проф. Д-р Елена Кутева – изкуствовед, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, проф. Даниела Дженева – хореограф, директор на Фолклорен ансамбъл „Тракия”, акад. Крум Георгиев – етномузиколог, носител на наградата на Министерството на културата „Златен век” за 2017 г. и златен Оскар за фолклор и етнографът Галя Чохаджиева.

Ще бъдат раздадени общо 35 награди. Общият награден фонд е в размер на 3 800 лв. Отличията на лауреатите са парични в размер на 100 лв., диплом и плакет. Ще бъдат връчени и специални награди на кметовете на трите общини, които са в размер на 200 лв., плакет и диплом. Всички изпълнители ще получат грамоти за участие и сувенир със знака на събора.

Началото на Петропавловския събор на народното творчество е поставено през 1993 г. от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. До 1995 г. се провежда ежегодно с участието само на фолклорни колективи от региона, а от 1997 г. става национален и се провежда на всеки две години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел” над Лясковец. В Петропавловския събор вземат участие колективи от всички етнографски области, представяйки фолклорното танцово, словесно и музикално богатство на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама