До края на юни стартира изграждането на канализация по ул. „Иван Момчилов” в Горна Оряховица

17:39, 15 юни 17 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на месец юни ще започне изграждането на канализация по ул. „Иван Момчилов” в Горна Оряховица. Улицата е една от основните пътни артерии в Източната промишлена зона на града. Изграждането на канализация по улицата е първият етап от реконструкцията й. След това ще се премине и към пълно преасфалтиране, изграждане на тротоари, обособяване на велоалеи и подмяна на уличното осветление.

Заради предстоящите ремонтни дейности, кметът на Общината инж. Добромир Добрев инициира среща с ръководителите на фирмите, които имат бази по ул. „Иван Момчилов”. На срещата присъстваха и представителите на фирмата, която ще изгради канализацията - „Еко традекс груп”, както и екипите от общинска администрация, които ще ръководят двата етапа от реконструкцията на улицата.

Представителите на фирмата-изпълнител увериха, че е създадена организация, с която минимално ще се затрудни работата на предприятията в района. В момента се завършва предварителната подготовка и до края на другата седмица вероятно ще започнат и разкопаването. Началото ще е от кръстовището на ул. „Иван момчилов” с ул. „Цар Освободител” (Колдъс) нагоре към кръстовището със „Свети княз Борис I”. Ще се работи на къси отсечки (от шахта до шахта, което е 50 м) – разстояние от две тръби. След подмяната им, изкопът се зарива, укрепва и тогава се продължава напред. Така възможността да се блокира напълно достъпа до накоя фирма е минимална и ако все пак се наложи, ще е за съвсем кратко време. Ще се работи в едното платно, така че улицата няма да се затваря напълно и ще е проходима, като движението ще се регулира със светофари. Преди започване на работа по всеки участък, съответната фирма ще бъде уведомявана предварително, за да направи съответната организация на работата, докато траят ремонтните дейности.
При идеални условия може да се правят по 25-30 метра на ден, но в повечето случаи се появяват различни спънки и работата върви по-бавно. Фирмата има готовност да осигури два, дори три екипа, ако се появят проблеми и забавяне, увериха представителите на „Еко Традекс”.
Предвижда се полаганетона канализацията да приключи през август, за да може още тази есен да се реализира и следващия етап от реконструкцията на „Иван Момчилов”.
Изграждането на канализация и преасфалтирането са два различни проекта. Каналиацията се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Стойността е около 1,2 милиона лева с ДДС. След полагането и зариването на тръбите, фирмата ще възстанови и платното, т.е ще асфалтира разкопаната част. Ще се изградят и отклонения към съществуващите фирми, като ще се предвидят и няколко отклонения за бъдещи инвеститори в района.
Вторият етап се реализира с проект, финансиран от ОП „Региони в растеж” 2014-2020. Стойността му е 1 617 530 лв. Предвижда се асфалтиране, осветление, изграждане на тротоари и разширяване на някои от подходите към фирмите, намиращи се в индустриалната зона.

В момента завършват процедурите за изпълнител. Предстои проектиране, като се предвижда не само асфалтиране и изграждане на тротоари, но и подмяна на уличното осветление. Изпълнението му би трябвало да започне през септември, за да приключи преди есенните дъждове.

Общинският съвет в Горна Оряховица със свое решение пое ангажимент за устойчивост на проекта и че видът и предназначението на обекта няма да бъдат променян за период не по-малък от 5 години след крайното плащане от Оперативната програма към Общината. По този начин ще продължи положителния ефект върху икономическата дейност на местните фирми, ще допринесе за стимулиране на икономическото развитие и конкурентоспособност в града и общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама