Град Елена е следващият домакин на "Балканът пее и разказва"

16:00, 12 юни 17 / Култура 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2018 година град Елена ще е следващият домакин на традиционния празник „Балканът пее и разказва“. На тазгодишното му издание в Гурково кметът Иван Иванов предаде знамето на своя колега от Елена инж. Дилян Млъзев. Домакинството на празника се определя на ротационен принцип и той се провежда в началото на м. юни.

Снимка: Община Елена

В програмата на фестивала в събота се включиха над 300 участници от Елена, Твърдица, Трявна, Дряново, Котел  и Гурково. Певци, танцьори и музиканти показаха на сцената на централния площад най-хубавото от фолклорната култура на балканските градове. Танцова формация  „Самодиви“  и битов хор към еленското читалище представиха град Елена, където идеята за  „Балканът пее и разказва“ се заражда през 1971 година. Проявата и до днес се е съхранила като празник на дружбата и приятелството с цел издирване, развиване и съхраняване на местните фолклорни обичаи и традиции. Събитието е включено и в Националния календар на Министерството на културата.

Тази година в рамките на фестивала имаше конкурс за детска рисунка на тема „Традициите на моя град“, в който участваха над 50 деца от шесте града. Малките художници от Елена се представиха чудесно. Ивелина Христова е с първа награда, Сияна Илиева и Николета Савова са на второ място в своите възрастови групи, а Никол Чолакова е трета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама