Ново озеленяване и 63 нови широколистни дървета ще има на мястото на брезите на ул. „Вичо Грънчаров”

17:11, 07 юни 17 25 562 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Брезите по ул. „Вичо Грънчаров” се премахват, заради реализиране на нов ландшафтен проект за зеления остров. Преди да бъдат отсечени дърветата, комисия е направила оглед и е дала становище. Брезите са засадени в близост до пътното платно, неравномерно и на сравнително близко разстояние една от друга - 0.50-0.80 м., като част от клоните са надвиснали над него.

Брезите са дървета, които имат сравнително малък и къс главен корен и силно развити странични корени, които водят началото си от основата на стъблото. Поради тази причина и при недостатъчно количество хранителна площ на кореновата система се нарушават физиологичните процеси на дърветата. В резултат на това се забелязва изсъхване по кората и част от короната на дърветата. В годините е извършвано окастряне на сухи и начупени клони, както и премахване на част от дърветата, поради изсъхване. Стъблото на брезата е тънко и достига до 30 м. височина. При обилен снеговалеж и натежаване на клоните на дърветата от падналия сняг, те надвисват над пътното платно, заради близостта си с него. Така се нарушава безопасността на движение на автомобилите, както и сигурността на преминаващите граждани.

С реализирането на проекта за обновяване на зелената площ по ул. „Вичо Грънчаров” между улиците „Хан Крум” и „Васил Априлов”, на мястото на озеленените площи ще се извърши ново затревяване с подходяща тревна смеска. Едно от важните условия за постигане на красива и дълготрайна тревна покривка е подготовката на почвата за затревяване.

С реализирането на новия проект ще се засадят 63 шириколистни дървета от различен вид, на разстояние 2 м. от уличното платно, които отговарят на изискванията на средата, устойчиви са на болести и неприятели. Ще се засадят и още 2 иглолистни дървета с подходящо оформена корона и устойчиви към нашия климат. Съществуващата иглолистна растителност ще бъде запазена и включена в композиция с нови 670 храсти от различни видове.

Пространственото и растително оформление, което ще бъде направено на зеления остров отговарят на функционалното предназначение на територията.

Проектът за обновяване на зелената площ предвижда и повдигане на бордюрите, подравняване на тревната площ, изграждане на поливна система. Взети са под внимание естествено образуваните от пешеходците преминавания през зелената площ и е предвидено тяхното запазване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама