С курбан за здраве в деня на Св. Дух завършиха тридневните празници в Горски горен Тръмбеш

18:03, 05 юни 17 / Култура 25 1295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С курбан за здраве и плодородие завършиха тридневните Празници на духовността в Горски горен Тръмбеш, организирани от Сдружение „Възраждане на Горски горен Тръмбеш” и Кметството в горнооряховското село. Честването е традиционно и се провежда всяка година в деня на Св. дух.

Снимка: Община Горна Оряховица

Празниците започнаха с IV турнир по борба за деца „Хари Стоев”. Близо 50 състезатели от 5 клуба се включиха в надпреварата за приза на името на роденият в Горски горен Тръмбеш световно известен борец. В турнира участваха борци от клубове от Велико Търново, Лясковец, Горна Оряховица, От ОУ „Елин пелин” в Първомайци и ОУ „Св. Св. Кирил и методий” в Поликраище. Раздадени бяха 12 комплекта медали. Приза на името на „Хари Стоев” завоюва състезателят на Клуба по борба „Локомотив” – Горна Оряховица Николай Момъков (кат. 35 кг.) при децата. Връчена бе и купа за най-техничен състезател, която отиде при Ивайло Николов (кат. 38 кг.) също при децата. За най-резултатен състезател бе обявен Никола Сърнев (кат. 30 кг.) от подготвителната група. И тримата са състезатели на „Локомотив”. 

В съботната вечер се проведе отчетното събрание на Гражданско сдружение „Възраждане на Горски горен Тръмбеш”. Празничната вечер продължи с поетична среща с поети, родом от Горски горен Тръмбеш и концерт. Специално внимание бе засвидетелствано към 80-годишният фолклорист Петко Николов, който на 29 май бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Горна Оряховица”, както и на внучката на бившия кмет на селото Йордан Ангелов, Александра Нямова, която е млад и перспективен състезател по акробатика.

В рамките на тридневните празници се проведе и I Общински преглед на самодейните състави „Пеем, за да не стареем”, в който взеха участие 16 състава от клубовете напенсионера в община Горна Оряховица.

Снимка: Община Горна Оряховица

Тридневните Празници на духовността завършиха с курбан за здраве и плодородие, на който се събра цялото село, както и много гости на Горски горен Тръмбеш. Празника уважи и заместник-кметът на Община Горна Оряховица Николай Георгиев. Той поздрави гостите на празника заедно с домакина - кмета на селото Николай Йорданов.

Снимка: Община Горна Оряховица

В деня на Св. Дух бе отслужена тържествена литургия в църквата „Св. Иван Рилски” в селото. Службата бе водена от отец Анатолий, който след това освети приготвения за близо 150 души курбан и благослови всички присъстващи на празника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама