Единадесет достойни горнооряховчани бяха удостоени с награди по повод Празника на града

19:35, 29 май 17 / Култура 25 1905 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С минута мълчание в памет на загиналите вчера горнооряховчани в зверската катастрофа започна тържествената сесия на Общинския съвет в Горна Оряховица. В Зала 1 прозвучаха химнът на Република България и на Европейския съюз. Малката Мария Арсова изпълни „Химн на сътворението”, чийто композитор е Почетния гражданин на Горна Оряховица проф. Виктор Чучков.

Снимка: Община Горна Оряховица

На тържествената сесия по повод празника на Горна Оряховица присъстваха народните представители Цветан Цветанов, инж. Клавдия Ганчева, Явор Божанков, областният управител проф. д-р Любомира Попова и заместникът й инж. Детелина Борисова, председателя на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на община Велико Търново Даниел Панов, цялото ръководство на Община Горна Оряховица, председатели и заместник-председатели на общински съвети, кметове и заместник-кметове на общини от Област Велико Търново и страната, делегации от побратимените градове, почетни граждани на Горна Оряховица, гости. Поздравителни адреси бяха получени от президента Румен Радев, от председателя на 44-тото народно събрание Димитър Главчев, от премиера Бойко Борисов и др. 

„На 29 май Горна Оряховица празнува своя ден в летоброенето на настоящето си. Като горнооряховчани имаме основателен повод да си спомним за историческите личности и върхове, за традициите и обичаите на нашия град, както и да си дадем сметка, че завещаното от предците ни наследство е повод за гордост и признание. Наш дълг е да пазим заветите на старите горнооряховчани и да ги предадем на поколенията след нас. Така, съхранили уникалния силен дух и богати традиции на нашето родно място, ще вървим напред и ще се радваме на бъдещите успехи”, каза в празничното си слово кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Снимка: Община Горна Оряховица

Тази година със званието „Почетен гражданин на Община Горна Оряховица” бе удостоен 80-годишният Петко Николов. Най-възрастният действащ хореограф в област Велико Търново има 60 годишна творческа дейност зад гърба си. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий” ІІ степен. 25 години е художествен ръководител на танцов състав в с. Виноград, община Стражица и 8 години в ОУ „Иван Вазов” - Горна Оряховица. Преди 30 години създава Детски танцов състав при НЧ „Пробуда – 1904” в горнооряховския кв. „Калтинец”. Съставът е участник в много фестивали и конкурси, национални събори- Копривщица, Рожен, Старопланински събор „Балкан фолк” – Велико Търново, Петропавловски събор и др. През своя творчески път Петко Николов е обучил над 1000 деца. Негови възпитаници продължават творческия си път в Национално училище за танцово изкуство – София, Музикална танцова академия – Пловдив. През годините Петко Николов е издирил и съхранил фолклорни песни, танци и обичаи от Северна България и желанието му е да ги дари на Исторически музей – Горна Оряховица. През 2016 г. по повод 80-та му годишнина и 60-годишната му творческа дейност, Петко Николов бе удостоен с Почетен плакет от кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

„Поклон и пред родителите на децата от Механотехникума, от СОУ „Г. Измирлиев”, от ОУ „Иван Вазов”, от училището и читалището в Драганово, на децата от кв. Калтинец, Камен и Виноград, които продължават да пазят българския фолклор. Желая напредък на нашата Горнооряховска община”, каза днес, получавайки отличието си, Петко Николов.

С награда за принос в сферата на икономиката на Община Горна Оряховица са удостоени инж. Георги Узунов – председател на надзорния съвет на „Захарни заводи” АД и инж. Руси Данев – член на Надзорния съвет на „Захарни заводи” АД. „За мен е чест да получа този приз. Той е признание за неуморния труд на онези 800 души, които работят в „Захарни заводи”. За 16 г. в „Захарни заводи” са инвестирани 96 млн. лв. Но тези 16 г. са малък епизод от развитието на компанията. „Захарни заводи” винаги са били флагман на развитието на община Горна Оряховица. Това не би било възможно без активната помощ на съветниците и кмета инж. Добромир Добрев. Благодаря им, че се чувстваме като част от един отбор, каза инж. Георги Узунов.

 

Снимка: Община Горна Оряховица
Снимка: Община Горна Оряховица
Снимка: Община Горна Оряховица

За принос в развитието в сферата на културата бе отличен горнооряховчанинът Ивелин Михайлов, създател на фондация „Въздигане”, чиято цел е да обедини хората, имащи желание да съхранят и въздигнат българския дух и култура. „Обещавам да увелича усилията си, защото културата е сърцето на една държава. Ако науката ни казва как трябва да правим нещата, то културата ни показва защо трябва да ги правим. Където и да съм, винаги казвам, че съм от Горна Оряховица. Защото тук са ми дали сърце и душа, каза Ивелин Михайлов при получаването на наградата. Младият мъж направи и специален жест към общинските съветници – на всеки от тях подари книга за хан Кубрат. „Тя може да ви помогне да намерите посоката, ако сте я загубили, и да бъдете единни във взимането на решения”, допълни Ивелин Михайлов.

Също с награда за принос в културата бе отличена Калинка Генова, старши учител по физическо възпитание и спорт в ОУ „Иван Вазов” и художествен ръководител на балет „Калина” към НЧ „Напредък – 1869”. „Благодаря за това, което ми се случва в момента. Благодаря за подкрепата на Община Горна Оряховица, на родителите и децата. Награда за мен е, че децата, които тренирам, са тук днес, сподели Калинка Генова. 

Снимка: Община Горна Оряховица

За принос в развитието на образованието и науката са отличени Марияна Димитрова – директор на ДГ „Първи юни” и заместник-директорът на СУ „Георги Измирлиев” Петя Илиева. „Това е най-ценната ми награда, защото винаги, където и да съм, в Горна Оряховица ме връща чувството за принадлежност. Нека ръководството на Община Горна Оряховица запази отношението си към образованието”, пожела Мариана Димитрова. От името на заместник-директора на СУ „Георги Измирлиев” Петя Иванова наградата взе синът й Станислав. „Служебен ангажимент в чужбина попречи на майка ми да е тук днес. Помоли ме да предам, че не би постигнала този успех без подкрепата на екипа на СУ „Георги Измирлиев”, каза Станислав Иванов.

Снимка: Община Горна Оряховица

За принос в сферата на социалните дейности е отличена Силвия Маркова, дългогодишен управител на Домашен социален патронаж. „Ако съм постигнала нещо, за да получа тази награда, то е, защото зад гърба си винаги имам подкрепата на кмета инж. Добромир Добрев и на общинската администрация”, каза при получаване на отличието Силвия Маркова.

Снимка: Община Горна Оряховица

С награда за принос в сферата на здравеопазването е удостоена д-р Мариана Димитрова, кардиолог. „Всеки колега, с който съм работила, би стоял достойно на моето място. Ще продължа да давам всичко от себе си за здравето на горнооряховчани”, сподели д-р Мариана Димитрова. Треньорът на ХК „Локомотив” Йордан Димитров и методистът на групата за здраве и дълголетие при СКВС „Локомотив” Росица Генчева получават награда за принос в спорта. „Групата ни се състои от 30 жени на възраст от 60 до 80 г. Благодарим на кмета и на всички, които ни помагат. Където и да идем, с гордост носим екипа на дружество „Локомотив”, сподели и Росица Генчева. 

Снимка: Община Горна Оряховица

Празникът на Горна Оряховица продължава. Отделено е и специално внимание на най-малките горнооряховчета и гости на града. От 18.00 ч. в парк „Градска градина” започва подготвеното за тях детско шоу. Час и половина малчуганите ще се забавляват с артистите от "UN BESO art & dance center". Програмата предвижда детски карнавал с много песни, танци, игри и изненади. 

Концертът по повод празника на Горна Оряховица ще започне от 19.30 ч. в парк „Градска градина”. Участие ще вземат Вокален състав „Нова музика”, Десислава Златева и Деян Петков, Силвия Кацарова и Pavell & Venci Venc`. Денят на Горна Оряховица ще завърши с празнични илюминации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама