В европейската нощ на музеите из еленските потайности чрез книгата "Чорбаджиите"

13:42, 16 май 17 / Култура 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Музеят на Възраждането „Иларион Макариополски“ в Елена за поредна година се присъединява към инициативата „Европейска нощ на музеите“. Този път изявата ще поведе участниците из еленските потайности чрез  книгата „Чорбаджиите“ – едно „експониране на страстите български в някогашна Елена“.

Срещата с нейния автор - писателя Константин Терзиев и разговор за книгата ще се проведе на 20 май от 17.30 часа в 200-годишния храм „Свети Никола“ , който е един от най-интересните и посещавани обекти в архитектурно-историческия комплекс на еленския музей.

Книгата „Чорбаджиите“ бе преиздадена наскоро за радост на ценителите на творчеството на Константин Терзиев и на историята на възрожденския град. Първото издание от 1993 г. заедно с художествено-документалната биография „Стефан Стамболов“ са отличени с наградата за проза на Съюза на българските писатели. Романът е посрещнат от еленчани  с голям интерес и всеки успял да се сдобие с него го пази в библиотеката си.  Авторът имаше кураж да преиздаде книгата, кандидатства и спечели финансиране в миналогодишния конкурс за подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението в община Елена. Конкурсът по инициатива на общината и Постоянната комисия „Образование, култура и вероизповедания“ към Общинския съвет се провежда от  2014   година и досега с финансова помощ от община Елена са издадени 10 книги.

В Европейската нощ на музеите  всички обекти на Музея на Възраждането в Елена ще бъдат отворени от 18 до 24 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама