Плевенски медици проведоха обучение на военни курсанти във Велико Търново

16:25, 05 май 17 25 910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Студенти от Медицинския университет в Плевен (МУ-Плевен) и лекари от Спешното отделение към Университетската болница в Плевен са гостували днес на Националния военен университет “Васил Левски“ във Велико Търново, съобщи пресцентърът на висшенто училище. Целта на посещението е била провеждане на теоретично и практическо обучение по първа помощ във военно време на четиридесет курсанти. Поводът за съвместната инициатива е осъществяване на социален проект, което породило идеята за отправяне на покана към д-р Петко Стефановски, началник на Спешното отделение в плевенската болница за лектор и демонстратор.

По време на гостуването д-р Петко Стефановски е изнесъл лекция пред курсантите, представяйки основите на първата помощ във военно време при полеви условия, лечение под обстрел, тактическо лечение на бойното поле, ресусцитация на бойното поле, рани вследствие на взривове, сортиране на пострадалите, правилна преценка на времето, поставяне на турникет, кардио-пулмонална ресусцитация, обездвижване на крайници, сърдечен масаж.

 Лекцията и демонстрацията са били направени по стандарти на НАТО. В екипа на д-р Стефановски са взеби участие и студентите от Медицинския университет– Звездина Горанова, 5 курс, специалност „Медицина“ и Андреа Найденова, 2 курс, специалност „Медицинска сестра“.

Тази инциатива поставя началото на едно бъдещо ползотворно сътрудничество и партньорство между преподавателите и студентите на Медицински университет в Плевен и Националния военен университет във Велики Търново, казаха още от военното училище.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама