Велико Търново ще посреща Великден на Царевец

14:26, 10 апр 17 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За седма поредна година жителите и гостите на Велико Търново ще посрещнат Великден зад крепостните стени на Царевец. Портите на архитектурно-музейния резерват ще бъдат отворени в 22.30 ч. на 15 април, информира NOVA. В Патриаршията музей „Възнесение Господне” великотърновският митрополит Григорий ще отслужи богослужение. Точно в полунощ звън на всички църковни камбани ще възвести Възкресение Христово. 

С изнасянето на Благодатния огън от Патриаршията музей митрополит Григорий и кметът на Старата столица Даниел Панов ще поведат литийното шествие. То ще продължи от крепостта Царевец до катедралния храм „Рождество на Света Богородица”. В него ще се включват и доброволци със 150 светещи факли.

Целият пешеходен маршрут от Първата порта до Патриаршията музей ще бъде осветен.

За жителите и гостите на Велико Търново ще бъдат осигурени 2500 парчета козунак и великденски яйца. Раздаването им ще започне в 00.40 ч. на площад „Цар Асен I”. Яйцата ще бъдат боядисани от деца и ученици от детските градини и училищата. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък.

Богослужението по случай Второ възкресение ще се състои на 16 април в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне от 11.00 ч. Вечерта ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама