Рок операта "Нострадамус" покори старопрестолния град

22:04, 24 мар 17 / Култура 25 637 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рок операта „Нострадамус“ покори и великотърновската публика след разтърсващата си премиера в Русе, съобщи БГНЕС от региона.

Огромният интерес към великия френски пророк препълни зала „Васил Левски“ в старопрестолния град, а билетите за спектакъла бяха продадени седмици по-рано.

„Рок операта е голямо удоволствие“, сподели музикалният директор на проекта Николо Коцев и добави: “Заслугата не е изцяло моя. Аз направих каквото можах и с произведението, но бих искал да благодаря на фондация " Пчелен кошер", която направи този проект възможен с финансирането му. Операта е много трудно изкуство, трудносмилаемо е, така че надяваме се да набираме скорост".

Сюжетът на рок операта е базиран върху биографията на френския пророк Мишел де Нострадамус, който е предсказал смъртта на крал Анри II, Втората световна война с Хитлер, Френската революция, Наполеон. Застъпени са и пет от неговите предсказания, които са много ярки. Три от тях са се случили, две от предсказанията му са за бъдещето.

Режисьорът на произведението Орлин Дянков определи „Нострадамус“ като „уникално събитие и в музикалния, и в театралния живот, защото рокопера на тази тема никога не е правена в България. Това е и световна и национална премиера."

Ролята на Нострадамус е поверена на рокаджията от група „Кикимора“ Александър Атанасов. Амалия Ненова от групата „Дърти Пърчис“ изпълнява две роли – кралица Катерина Медичи и съпругата на пророка Ан Жемел.

[[{"fid":"72555","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"attributes":{"alt":"Рок операта \"Нострадамус\" покори старопрестолния град","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"},"link_text":null}]]

Останалите солисти са чужденци – един от Турция и двама от Швеция. Томас Викстрьом от Швеция изпълнява две роли на войник и призрак. "Аз познавам Николо отдавна, слушал съм неговата група и се почувствах горд, че съм поканен", каза той. Неговият колега Биор Лоудин сподели: "Когато се запознах с текста много ми хареса, образно написан. Историята и текстовете на песните ми помагат много да се вживея в ролите".

Актьорският състав не крие удоволствието си от работата с група Кикимора и Русенска опера и диригента Найден Тодоров, който има афинитет към подобни комбинации на класическа музика с модерни неща.

Студийният вариант на „Нострадамус“ излиза на диск преди 15 години, с участието на знаменитости като Глен Хюз, Джо Лин Търнър, Алана Майлс, Дуги Уайт, Йорн Ланде и от тогава жъне успех по световните сцени, а сега и у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама