Поетична вечер за Мина в родния й град Елена

15:05, 24 мар 17 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Традиция стана за Благовещение Община Елена и СУ „Иван Момчилов“ да организират поетична вечер, посветена на Мина Тодорова. Датата е избрана неслучайно. На 25 март 1906 година дъщерята на еленския първенец Юрдан хаджи Тодоров и поетът Яворов се срещат за първи път в софийския дом на нейния брат – писателя Петко Ю.Тодоров. Мина събужда у изпадналия в безверие буен чирпанлия чувства, които стават негова религия и го вдъхновяват за нов живот.

Същата вечер той излива душата си в едно от най-хубавите си стихотворения – „Благовещение“. 
„Блага вест я нарекох аз в моя живот“ – под този надслов ще премине поетичната вечер в родния град на Мина на 28 март. Събитието е от 18.30 часа в Общностния център. Ученици от Средното училище ще изнесат музикално-поетичен рецитал.

След него ще бъде представен откъс от филма „Тя мина. Мина“, създаден преди четири години по сценарий на журналистката Румяна Лечева. Лентата представя в 46 екранни минути любовната история между големия български поет и неговата муза, един дълбоко вълнуващ роман, продължил 4 години, красив и трагично предопределен.

Изненада за зрителите са показаните неизвестни писма и стихотворение на Мина, написано на немски език, посветено на Яворов. Камерата на Светлозар Недев отвежда на гроба на Мина в Париж, за който повече от 30 години се грижи българката Елена Равол,  и в родните им градове – Чирпан и Елена. Идеята за създаването на документалния филм е на Тодор Иванов, председател на Фондация „Яворов“ и директор на къщата музей на поета в Чирпан. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама