Пролетта дойде в Елена заедно със щъркелите

14:06, 21 мар 17 / Култура 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо десет години щъркеловото гнездо в центъра на балканското градче не остава празно. Еленчани с нетърпение очакват двойката щъркели и истински им се радват.
И тази пролет най-напред пристигна мъжкият – да изчисти и подреди гнездото, да огледа района да не се появи някой съперник за женската. А тя долетя заедно с пролетта и по всичко личи, че одобрява стореното от партньора й.

В гнездото вече цари любов и птиците възторжено потракват с клюнове. Щъркелите винаги се връщат на едно и също място – у дома и двойките остават заедно за цял живот.
Щъркеловото гнездо в Елена си има своя история. През пролетта на 2006 година  двойка щъркели избира високия електрически стълб , близо до сградата на „Енерго про“ . Пернатите започнали да градят гнездо, а енергетиците решили да помогнат на новите си съседи. Явно човешката намеса не се понравила на птиците и те отлетели. Появили се в края на следващото лято, но пък тогава времето не им стигнало да отгледат потомство. От 2008 г. щъркелите се заселиха трайно в центъра на града и са истинска атракция за местните хора и техните гости.

Едната година двойката отгледа четири щъркелчета, което рядко се случва. На по-следващото лято обаче буря удави малките. Нямаше по-тъжна гледка от осиротелите родители в празното гнездо. Хората не вярваха, че птиците ще се върнат. Но дългокраките отново долетяха , дори одобриха платформата, която енергетиците поставиха на мястото на разрушеното от бурята гнездо. 
Еленчани приемат своите прелетни гости като символ на щастие и късмет и очакват деня, когато двойката ще се сдобие с малки щъркелчета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама