Ученически дебати по родолюбие започнаха във Велико Търново

17:24, 02 мар 17 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Велико Търново даде старт на поредица от ученически дебати по родолюбие и инициативи на историческа тематика, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

В Музей „Възраждане и Учредително събрание” възпитаници на Старопрестолната професионална гимназия по икономика” и на Природо-математическата професионална гимназия „Васил Друмев” дебатираха на тема „Памет и мисъл за Трети март”. Дискусията бе част от общинската програма „Корени и криле”, създадена по инициатива на кмета Даниел Панов и екипа му общинската образователна дирекция, подкрепена от Регионалното управление по образованието.

Дебатът бе посветен на 139-годишнината от Освобождението на България и Националния празник. Разделени в отбори, младите хора споделиха личните си представи за Трети март, впечатленията си как българите почитат бележитите исторически събития, представите си за свободата като ценност и национален идеал.

Кметът Даниел Панов приветства събралите се близо 150 ученици и инициаторите на дебата, като им благодари за активността. Той призова и другите училища да последват примера на Старопрестолната гимназия по икономика и Природо-математическата гимназия.

„Днес поставяме началото на поредица от младежки инициативи по родолюбие. Всички ние трябва да помним нашето минало, важните исторически събития, свързани както с Велико Търново, така и с България, да следваме примера на нашите предци, за да можем да надграждаме постигнатото от тях за Родината. Радвам се, че с дискусии като днешната историята става реалност в образователната система на нашия град. Нека образованието набляга на историята както тук, във Велико Търново, така и във всеки един град”, обърна се към учениците Даниел Панов. След края на дискусията той ги поздрави за изказаните мнения и позиции.

„Учете и връстниците си на родолюбие, просвещавайте ги. Предавайте знанията за паметните дати, събития и бележитите българи. Нека и на Седми юли, когато отбелязваме годишнината от Освобождението на Велико Търново, нашият град стане арена на широка ученическа дискусия, а честванията да придобият национален характер”, завърши Даниел Панов.

Председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов също поздрави младите хора за големия интерес към историята и споделените мнения по време на дискусията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама