413 млади варненци са се изследвали за СПИН миналата година

19:46, 16 фев 17 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
413 млади варненци са се изследвали безплатно и анонимно миналата година за ХИВ в резултат от проведените три кампании срещу СПИН. В тях са се включили над 80 ученици и студенти-доброволци, разпространена е превантивна информация до повече от 5000 млади хора. 53 лекари и медицински сестри от училищните здравни кабинети са се включили в обучение за работа с ученици по превенция на рисково сексуално поведение и опазване на здравето.

Това стана ясно на първото за годината заседание на консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН, което се проведе в Община Варна. Присъстваха представители на администрацията, на постоянните комисии „Здравеопазване“, „Младежки дейности и спорт“, „Наука и образование“, „Собственост и стопанство“ към Общинския съвет, на неправителствени организации, РЗИ, Дирекция „Социално подпомагане“ и БЧК. На заседанието бяха и Сандра Ирбе, мениджър за България от страна на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, и представители на Министерството на здравеопазването.

През изминалата година превантивната програма „Сексуалност и здраве“ е реализирана в 7 гимназии, като са обучени 97 доброволци от училищните превантивни клубове. Те пък са организирали 73 обучителни сесии пред 1807 ученици и са раздали над 5000 информационни и превантивни материали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама